Üdvözöljük a

Összevont bizottsági ülés a Tomelilla Kft-nél | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Összevont bizottsági ülés a Tomelilla Kft-nél

Szerző: Császár Gergely | 2017. szeptember 28.

A  KKV-fejlesztési és az Iparfejlesztési Bizottság megjelent tagjait Boda község polgármestere, Kovács Győző, és a házigazda Tomelilla Kft. ügyvezetője, Borsiczky István üdvözölte. A kamarai stratégiai és operatív beszámolókat a precíziós ökogazdálkodásról szóló élvezetes ismertetés követte, a vendéglátó előadásában.

A bizottságok vezetői, Kresz Erika PBKIK KKV-fejlesztési bizottsági elnök, és dr. Göndöcs István PBKIK Iparfejlesztési bizottsági alelnök nyitották meg az ülést.

 

Dr. Síkfői Tamás PBKIK elnök beszámolt az aktuális stratégiai ügyekről. A gazdasági folyamatok és érdekek megértése irányába ható egyeztetések célt érni látszanak. A termelőkapacitás növelése a helyi belső verseny megszüntetése érdekében kritikus fontosságú: a cégek ne egymástól vegyék el az erőforrásokat. Munkaerő-tartalékkal már csak kevés, nehezen mobilizálható terület rendelkezik. A kamara ennek szervezését folytatja.

Rendre előkerül az oktatási rendszer átalakításának a kérdése. A gazdasági és oktatási érdekek képviselői közti mediáció zajlik.

 

Rabb Szabolcs PBKIK titkár elmondta, hogy a kamarai munkaszervezeten belül jelentős átalakítás zajlik. Ez kihatással lesz a testületi tagok kamarával kapcsolatos adminisztratív ügyeire is, azokat megkönnyítendő. Átalakul a kamarai weboldal is. Átláthatóbb, a vállalkozók információhoz jutását segítő honlap készül.

A helyi adókkal kapcsolatban Rabb Szabolcs elmondta, hogy a termelő vállalkozások és a gyakorlati képzőhelyként működő vállalkozások adócsökkentésre számíthatnak, köszönhetően a kamara módosító javaslatainak.

Korábbi cikk a témáról:

http://archiv.pbkik.hu/hu/kereskedelemfejlesztes/cikkek/kamarankat-kerdeztek-a-pecsi-adovaltozasokkal-kapcsolatban-101234

 

KamarAAkadémia

Kresz Erika KKV-fejlesztési bizottsági elnök szerint szükség van ezekre a képzésekre. Nincs olyan cégvezető, akinek nincs ideje képezni magát, vagy ne lenne szüksége rá. Tárgyalásindítás, árképzés, eredményes vállalkozás… hogy csak néhány témát említsünk.

9 képzést hirdetett meg első körben a kamara. Elsőként az Iparfejlesztési Bizottság jelenlévő tagja, ifj. Rajnai Attila által fejlesztett téma, a „Stratégiaalkotás és üzleti tervkészítés” indul 2017. október 12-én.

További információ erről:

http://archiv.pbkik.hu/hu/oktatasi-kozpont/rendezvenyek/strategia-alkotas-es-uzleti-terv-keszites-kepzes-13119

A KamarAAkadémia projektet a KKV-fejlesztési Bizottság részéről Ódorné Kovács Ildikó felügyeli, a kamarai munkaszervezetben Piacsek László vezetésével, mátrix rendszerben folyik a munka.

 

Humán Klub – A KKV-fejlesztési Bizottság által koordinált, Ódorné Kovács Ildikó elnökletével működő klub 17. alkalommal ülésezett szeptemberben. 21 vállalkozás a tagja. Két sikeres Humán Konferencián van túl, ám – mint ifj. Rajnai Attila rámutatott – lényeges, hogy a munkaerő megtartásával küzdő cégvezetők is részt vegyenek ezeken az eseményeken.

 

Jogszabályi és gazdaságfejlesztési véleményezések

A KKV-fejlesztési Bizottság a nyári szabadságok idején is végzett véleményalkotási tevékenységet gazdasági növekedés – versenyképesség témában. Adózással kapcsolatosan a tavaszi és az őszi kamarai adócsomag-javaslathoz kért véleményt az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Az adózási téma felelőse a KKV-fejlesztési Bizottságban Opauszki László.

Dr. Síkfői Tamás PBKIK elnök a vállalkozásoktól hozzá beérkező témákat feldolgozza, és MKIK elnökségi tagként, rendszerbe foglalva viszi a grémium elé.

 

Dr. Göndöcs István Iparfejlesztési bizottsági alelnök, és Rabb Szabolcs PBKIK titkár foglalták össze az Iparfejlesztési Bizottság közelmúltbeli tevékenységét.

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszterrel (DDGK) szorosan együttműködik a PBKIK. (Az Iparfejlesztési bizottsági tag Dr. Hüse István 4 évig volt a klaszter elnöke.) Kb. 1 éve egy stuttgarti – fellbachi delegáció inspirációjára kezdett el a kamara az Ipar 4.0-val foglalkozni. A PTE-vel közösen, egy német módszertan adaptálására is sor került. Elkészült egy felmérési rendszer, melynek az 1. pilóta felmérését a Matro Kft-nél végezték el.

A módszertan segítségével a cégek képet kapnak arról, hogy hol helyezkednek el a technológia állásához képest. A megállapodás szerint a PTE műszaki szakértőket delegál, akik a fejlesztési pontoknál be tudnak lépni a folyamatba. A DDGK elnöke, Kocsis Péter jelezte, hogy 5 gépipari cég felmérését támogatja. Díjmentes a PBKIK – PTE ezen szolgáltatása az Iparfejlesztési Bizottság, ill. természetesen más kamarai tagok számára is.

 

Dr. Göndöcs István a Képzésfejlesztési Monitoring Bizottság munkájáról is beszámolt. Téma a duális felsőfokú oktatás. A PBKIK mellett a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter és Információmenedzsment Információs Klaszter, valamint a PTE MIK vesz részt. Hogyan lehet a gazdaság igényeit és a Pécsi Tudományegyetem oktatási rendszerét összerendezni? Hogyan lehet úgy dolgozni a diákokkal, hogy közben a munkáról is fogalmuk legyen. (Mik a vállalkozások elvárásai? Milyen képességekkel kell rendelkezniük a hallgatóknak? Hogyan kell együttműködni a munkatársakkal? Hogyan kell motiválni őket?) …ezeket beépítik a curriculumba. A képzési tervek az egyetemi munkával összehangolódnak. A fehér könyvek elkészültek.

Az elvándorlás miatt sokkal fontosabb az optimalizálás. A legnagyobb siker a mechatronikai képzés, mint új szak indítása, 2018. februárjától.

 

Munkavédelmi Klub

Az Ipari Tagozat részéről jelenlévő dr. Kállai Sándor beszámolt a Munkavédelmi Klub munkájáról is. A KKV-fejlesztési bizottsági tag Bogos Csaba elfogadta a felkérést, hogy a Munkavédelmi Klub elnöke legyen. Somfai Gábortól vette át a feladatot, aki a klub megalakulásától fogva, 3 éven keresztül vezette azt.

 

Open4Business 2017

A PBKIK nemzetközi aktivitása magas szintű. A megjelentek hallhattak az Open4Business nemzetközi üzletember találkozóról (2017. október 5-6.), melyhez kapcsolódóan 2017. szeptember 29-én kezdődik a DesignPécs, ülésezik a Magyar Formatervezési Tanács.

2017. október 4-én a Connect-IT 2017 informatikai konferencia zajlik le az Információmenedzsment Innovációs Klaszter szervezésében, és az eseménnyel párhuzamosan a Duna Stratégia német-horvát partnerei is találkoznak.

Természetesen társasági események is kapcsolódnak a programsorozathoz.

 

A DesignPécs rendezvényhez a KKV-fejlesztési Bizottság tagja, Urbán Ernő (Erla Sound & Light Bt.) hang- és fénytechnikai támogatást nyújt.

 

 

A Tomelilla Kft. bemutatása - Borsiczky István ügyvezető

A céget 2004-ben alapították meg, 2008-ben Bodára költöztek. 7 fő a munkatársi létszám.

ISO-val rendelkeznek (CERT Tanúsító Zrt. Lukács Zoltán) – azért vezették be, mert jobbak akartak lenni. A vállalkozás agrárkamarai tag is.

 

Nincs gondjuk az új munkatársak felvételével, de a fair play szabályai szerint működnek: más cégtől nem hoznak el munkavállalót. Gyakorlatilag a nulláról képezik ki az embereket, de teljes körűen. Nincsenek versengő termékeik.

 

A high-tech mezőgazdasági gépek kereskedelmén túl tematikájuk unikális: precíziós és környezettudatos mezőgazdálkodás a közepes mezőgazdasági üzem gyakorlatában.

A rendszer térinformatikán alapul.

A GPS technológia már az 1990-es évek óta használatos a mezőgazdaságban. Léptékváltást tett lehetővé: korábban „táblákban” számoltak, most pedig 2 cm-es pontossággal mérhetők az adatok.

A technológia segítségével 5-15%-os megtakarításra van lehetőség – tehát nemcsak hogy vizuálisan is szép az eredmény, hanem spórol is a gazda, pl. a precíziós permetezés-technika segítségével: a műtrágyázás 100 milliós költség is lehet, így a megtakarítás is nagy.

 

Big datá-ról beszélünk – mert hatalmas, nehezen, de átlátható, értelmezhető adatállományt biztosít. Rendkívül bonyolult paraméterezhetőségre van mód.

 

Kutatás-fejlesztési tevékenységük is fejlődik, ennek alapja a környezet- és egészségtudatos megközelítés. Lehetőségük van a drón technológia alkalmazására is, a jogszabályi kereteken belül. Speciális talajszkennert alkalmaznak.

Fejlesztésük célja, hogy a környezetvédelem, egészségügy és a szubhumán tevékenységet igénylő munkákat végző munkaerő kiváltása egyszerre történjen meg.