Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szerepe a REFREsh projektben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szerepe a REFREsh projektben

Szerző: Biró Sarolta | 2017. augusztus 24.

A 2017. július 1-gyel elindult, 2.152.612 EUR összeköltségű nemzetközi "Rural rEvitalisation For cultuRal hEritage" (REFREsh) projekt, melyben öt ország vesz részt, és amely a vidéki ipari és kulturális örökség revitalizációját célozza meg, 11 munkacsomagból áll. Minden munkacsomagot egy-egy Projekt Partner irányít, a PBKIK a 2. számú tematikus munkacsomag felelőse.

A 2. számú tematikus munkacsomag alapját az 1. számú munkacsomagban kialakított benchmark eszköz adja. Ennek megfelelően minden régióban a projektpartnerek elemzik a kreatív szereplők funkcionális struktúrába való integrációjának megvalósíthatóságát két ipari telephelyen.

 

A regionális stratégiák közösen kerülnek kidolgozásra a partnerekkel, azt szem előtt tartva, hogy hogyan integráljhatók a kreatív helyszínek és hogyan kapcsolhatók össze más piaci szereplőkkel, a vidéki területek fejlődése érdekében.

 

A kreatív, kereskedelmi, szolgáltatási, üzleti és politikai szféra érdekeltjei is részt vesznek a stratégia kialakításában, hogy annak végrehajtását biztosítani tudják.

 

Ezen öt regionális stratégiát alakítja át a PBKIK egy, nemzetközi stratégiává.

 

A munkacsomag három fő tevékenységből áll.

 

1. tevékenység: a kulturális helyszín megvalósíthatóságának vizsgálata a szolgáltatókkal és a vidéki területek kereskedelmével összhangban.

 

Tevékenység leírása: megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése a két ipari fejlesztési terület integrációjára vonatkozóan. A megvalósíthatósági tanulmányok kettő ipari helyszínre kell, hogy vonatkozzanak minden régió projekt partner esetében. Ezek közül az egyik helyszín a kísérleti beruházási terület (Magyarország esetében Komló), a második egy referencia helyszín.

 

2. tevékenység: stratégiák kidolgozása az egységes területi integrációhoz és kulturális összeköttetéshez kapcsolódóan.

 

Tevékenységek leírása: egy transznacionális, közös keretbe foglalt módszertan meghatározása az integrációra vonatkozóan. Egy közös stratégia kidolgozása, mely egységes módszertant foglal magába, valamint a kreatív helyszín integrálása a térbeli / funkcionális struktúrákba.

 

Öt regionális stratéga kidolgozása a kreatív helyszínek integrációjára vonatkozóan a vidéki területeken. Minden partner régióban a stratégiákat közösen fejlesztik ki a projekt partnerek, melyben ajánlásokat tesznek arra vonatkozóan, hogyan lehet integrálni a kreatív helyszínt a már kialakult funkcionális struktúrákkal az ipari fejlesztési területek újraélesztéséhez.

 

Egy transznacionális stratégia kialakítása a kreatív helyszínek multifunkcionális fejlesztéséhez. A regionális stratégiákra és az eredmények átbeszélése alapján egy közös, transznacionális stratégia létrehozása, mely javaslatokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet létrehozni kreatív helyszínt, és megteremteni a kereskedelmi és szolgáltatási ágazat hozzáadott értékét.

 

3. tevékenység: a kreatív helyszín együttműködése a kereskedelemmel és a szolgáltatókkal.

 

Tevékenység leírása: A szereplők közötti együttműködést elősegítő beszámolók és a kreatív helyszín integrációja. A szereplők közötti együttműködést elősegítő workshop beszámolók és a kreatív jelenet integrációja. Érdekképviseleti workshopok a kreatív helyszíni szolgáltatók, kereskedők és politikusok képviselőivel annak érdekében, hogy megvitassák a kulturális helyszín integrálódását a vidéki területi struktúrákban és támogassák egymás együttműködését.

 

A projektindító egyeztetésre, melyen a projektben szereplő 5 ország mindegyike képviselteti magát, 2017. szeptember 18-án, hétfőn kerül sor Lipcsében.

 

A projekt az Interreg Central Europe Program társfinanszírozásában valósul meg.

 

További információ: Biró Sarolta projektmenedzser

e-mail: biro.sarolta[kukac]pbkik.hu;

telefon: 06 72/507-185, 06 20/ 362 2681