Üdvözöljük a

Re-design: Világhírű bakelit-szemüvegek Pécsről | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Re-design: Világhírű bakelit-szemüvegek Pécsről

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2013. október 31.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Osztálya fontosnak tartja, hogy tájékozódjon a hazánkat, régiónkat, városunkat érintő innovációkról és ezt közvetítse. Hiszen nagyobb üzleti sikereket érhet el az a vállalkozás, amely megfelelően integrálja működésébe a designt. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a hazai design sikerekre, rámutatva arra, hogy a design alkalmazása nem egy felesleges tevékenység, hanem fontos értéknövelő tényező.

A hétfői Dunántúli Naplóban olvashattunk Milaskey Tipton Zakariás bakelitlemezből készült szemüvegeiről, melyekkel közvetve Pécsről indult útjára és ért el nemzetközi sikereket.

A 10 főt foglalkoztató pécsi vonatkozású Tipton Eyeworks keretei a sztárvilágban iMilaskey Tipton Zakariás_pecsma.hus népszerűek és egyre intenzívebb a márkaépítésük.

A sztárvilágból Lenny Kravitz, Flo Rida, Lovasi András, Felcser Máté (Punnany Massif), Dani Alves, ByeAlex, Till Attila is hordja a Tipton cég Vinylize-kollekciójának darabjait, illetve sikerként könyvelhető el, hogy évekkel ezelőtt Elton John az akkori összes létező modellt felvásárolta.

Úgy értesültünk, hogy ugyan tervbe vették már a teljes gyártás Pécsre telepítését, de az amerikai–magyar családi vállalkozásban készülő kultuszszemüveghez jelenleg csupán a szükséges alkatrészeket készítik Pécsett, az összeszerelésük pedig Budapesten történik. A székhelyváltás amúgy a jelenleg 300-400-as havi darabszám megnövelését célozza meg.

A tervező, Milaskey Tipton Zakariás az Egyesült Államokból települt át Magyarországra, először Kecskemétre, majd egy rövid visszatérést követően Pécsre. Végül a szemüveggyártást az államokba indította be.

2001-ben tette székhelyét végleg Magyarországra helyezte és először egy esztergomi gyárral, majd Szlovák partnerekkel dolgozott együtt, végül pedig Pécsre – középiskolai éveinek helyszínére - telepítette a gyártást.

A családi vállalkozás, a Seattle-i székhelyű amerikai-magyar Tipton cég (a 2000-es évek elején alakult) testvérek által üzemeltetett garázscégből indulva érte el a világhírt, hosszú évek kitartó munkájával és az innováció, valamint a design megfelelő hasznosításának segítségével.

A szemüvegek létrejötte, mint a legtöbb tervező esetében a saját igényből indult ki, és Milaskey Tipton Zakariás a megfelelő speciális sajtolási eljárást kifejlesztéséig meg sem állt. Mivel a bakelit nagyon sérülékeny anyag, ezért egy olyan 3-4 mm vastag, tartós, laminált lemezt hoztak létre, amely már megfelelő rugalmassággal rendelkezik.

Persze a munkának része volt a nemzetközi piac felmérése és a forgalmazók megkeresése is.

Milaskey Tipton Zakariás szerint a hosszú távú siker receptje a következő: „ Zsolnay is megmondta már, hogy nagyon fontos a nemzetközi terjeszkedés. Egy piac nem elég, nem érdemes arra korlátozódni. Nekünk ráadásul viszonylag vékony réteg a célközönségünk, ezért különösen fontos a nemzetközi piaci részvétel.”

Emiatt fontosnak tartja az online kereskedés felfuttatását, a nagyobb eladásszám érdekében.

Az amerikai-magyar cég és a pécsi manufaktúra partnersége egy középiskolai baráti kapcsolatból indult ki. A bakelitből készült Vinylize-szemüvegeket gyártó pécsi manufaktúra tulajdonosa, Vörös Árpád már kezdetben látta a fantáziát és a kihívást a gyártásban, így megtervezte és kivitelezte a gyártáshoz szükséges első saját CNC-gépét, amely a Hauninál konstrukciós mérnökként több éves gyakorlatot szerzett és gépészként a PMMK-án és a BME-én végzett mérnöknek nem jelentett kihívást.