Üdvözöljük a

Regionális formatervezési minta konferencia | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Regionális formatervezési minta konferencia

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2013. október 15.

Október 2-3-án a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) sikeres regionális formatervezési minta konferenciát szervezett Budapesten a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (BPHH) és a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) együttműködésével.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Osztálya szükségesnek tartja az iparjogvédelmi szempontból lényeges hazai eseményekről való folyamatos tudósítást. Mivel kamaránkban működik a régióban található három iparjogvédelmi pont egyike.
A kétnapos szakmai konferencián, az SZTNH elnöke, Dr. Bendzsel Miklós mellett olyan neves előadók mutatták be a BPHH-nak és a WIPO-nak a formatervezésiminta-oltalommal és annak promóciójával kapcsolatos munkáját, mint António Campinos, a BPHH elnöke, Biserka Strel, a WIPO Közép-Európáért és a Balti Államokért, valamint a Mediterrán Országokért felelős Részlegének vezetője vagy Téophile Margellos, a BPHH Fellebbviteli Tanácsának elnöke, aki a Fellebbviteli Tanács esetein keresztül mutatta be a BPHH közösségi formatervezési mintákra vonatkozó gyakorlatát.
További témák voltak: a formatervezési mintának, mint az európai innováció motorjának tudatosítását szolgáló kezdeményezésekről szóló előadások, a magyar nemzeti és a nemzetközi formatervezésiminta-oltalmi rendszerről szóló bemutatók, a jelenleg a WIPO-ban tárgyalt új formatervezési mintaoltalmi nemzetközi szerződés tervezete, valamint az António Campinos által prezentált "A szellemitulajdon-intenzív iparágak hozzájárulása az európai gazdasági teljesítményhez és foglalkoztatáshoz" (Intellectual Property Rights intensive industries: contribution to economic performance and employment in Europe) című tanulmány, mely a szellemitulajdon-intenzív ágazatoknak az Európai Unió egészére, valamint az egyes uniós tagállamok gazdasági és foglalkoztatási mutatóira gyakorolt hatásával foglalkozik. Campinos kiemelte, hogy hazánkban a szellemitulajdon-jog tekintetében a szellemitulajdon-intenzív ágazatok az uniós átlagon felüli mértékű gazdasági súlyt mutatnak, mivel a GDP 45,1%-át biztosítják, és a munkahelyek 27,2%-át teremtik meg.

A konferencia részletes programja és az előadások megtalálhatók itt.