Üdvözöljük a

Társadalmi felelősségvállalás a design segítségével | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Társadalmi felelősségvállalás a design segítségével

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2013. november 22.

A Miskolci Autista Alapítvány 2012-ben indította el, - MAA designerek bevonásával - miskolci műhelyében az autizmussal élők foglalkoztatását.

Az alapítvány foglalkoztatási programja a designt, mint eszközt használják fel a társadalmi és szociális problémák megoldására.

http://www.miskolciautista.blogspot.hu/A fiatal tervezők segítségével az általuk tervezett design tárgyakat - fonott kosarakat, lámpaburákat, selyemsálakat készítenek sérült emberek kézi munkával., hiszen „ a kortárs formavilággal, természetes alapanyagból, tradicionális technikákkal készülő tárgykollekció a design egyik legaktuálisabb trendjébe illeszkedik: a tömeggyártás ellenében ma egyre értékesebbé válik a kraft, a kézműves minőség, a hosszú élettartamra szóló, egyedi használati tárgyak.”

A termékek online forgalmazása naprakésszé teszi a kezdeményezést. (A termékek elérhetők a Stilblog webshopjában, a Stilshopban.)

A projekt célja, nem terápia jellegű, hanem maga a foglalkoztatás, sikerélmény elérése, mely nem mellékesen fejleszti a résztvevők mentális és manuális képességeit, amellett hogy a befolyó jövedelem javítja az életszínvonalukat.

A projekt hátteréről bővebb információ olvasható a hg.hu-n,  illetve a  www.miskolciautista.blogspot.hu-n.

A kezdeményezés nem újdonság, hiszen a kamara szakmai partnere az SZTNH testületének, a Formatervezési Tanács évente kiírásra kerülő pályázata a Design Management Díj, 2012-ben  díjazta a Fruit of Care Nonprofit Kft.-ét, a design szerves integrációja miatt, mellyel elősegítette üzleti működését.

A márka fiatal, hiszen a piacon csak 2009 óta van jelen, de egyediségét három alapértékének kombinációja adja: innovatív design, minőségi kézművesség és társadalmi felelősség.

„A designerek által fejlesztett ajándéktárgyakat értelmi sérült emberek kézi munkával, kézműves technológiával készítik. A tervezésben a magas szintű szakértelem, a megmunkálásban az emberi érintés egyedi, finom lenyomata, a kivitelezésben pedig hátrányos helyzetű embertársaink értékteremtő képessége nyilvánul meg.”

A társadalmi felelősségvállalás régiónkban is példamutató, hiszen itt működik: a Fogd a Kezem Alapítvány, illetve a Speciál Pécs Klaszter a Fogyatékosokért  is.