Üdvözöljük a

Területfejlesztés kamarai segítséggel Pécsett és Baranyában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Területfejlesztés kamarai segítséggel Pécsett és Baranyában

Szerző: Hamar László | 2014. április 29.

altEgyeztetésre gyűltek össze ma a kamarában a Baranya Megyei Önkormányzat, Pécs Megyei Jogú Város, a Pécsi Tudományegyetem, a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter és a Magyar Környezettechnológiai Gyártó és Fejlesztő Klaszter vezetői, a Munkaügyi Központ, KLIKK és felkért szakértők, hogy egyeztessenek a megye és a város stratégiájáról, lehetséges projektekről, képzési - fejlesztési irányokról. A szereplők közös célja, hogy az adottságokra építve a gazdaság céljait támogató fejlesztési elképozeléseket fogalmazzanak meg.

Kamaránk az elmúlt év végén elvégezte a Térségi Operatív Program tervezéséhez szükséges, Pécsre tervezett beruházások, fejlesztési ötletek-javaslatok azonosítását. A pécsi projektötletek sikeres összegyűjtését követően az év elején pedig részt vett Baranya megye fejlesztési ötleteinek összegyűjtésében is.
Mint ismeretes, a tervezési időszak forrásainak 60%-t gazdaságfejlesztésre kell fordítani. Ahhoz, hogy a megye sikeres legyen, szükség van a projektek összegyűjtésére és a fejlesztési koncepciókba történő beépítésükre, a lobbi tevékenység megindítására.
A Pécsi Városfejlesztési Zrt.-vel megkezdett együttműködés során 40 projekt érkezett be, amelyeket a döntéshozók számára is bemutattak.
Hasonlóképpen az új tervezési időszakban a megyék is dedikált forrásokhoz jutnak, és a fejlesztési tervekhez illeszkedő projektek kaphatnak támogatást. A rendszer még nem fordult élesbe, a fejlesztési ötletek gyűjtése és a tervekhez illesztése folyik mindazon szervezeteknél, melyek helyi illetve megyei szinten koordinálják a tervezést.
A megyén belüli egyedi fejlesztési tervek feltöltésére május 15-ig biztosít lehetőséget a megyei önkormányzat a www.fejlodobaranya.hu honlap segítségével. Javasoljuk a nem pécsi vállalkozásoknak és szervezeteknek, hogy a honlapon megtalálható területfejlesztési dokumentumok alapján tegyék meg javaslataikat, hogy azok valóban illeszkedjenek a koncepcióhoz.

A Dunántúli Napló/BAMA megyei területfejlesztéssel kapcsolatos cikke itt olvasható.