Üdvözöljük a

Több szem többet lát, avagy szakértői workshop Bécsben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Több szem többet lát, avagy szakértői workshop Bécsben

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2013. szeptember 26.

2013. szeptember 19-én Bécsben az EVLIA nemzetközi workshop szakemberei vizsgálták meg több szemszögből a szellemi termékek piacosításának, fedezetként történő felhasználásának lehetőségét.

A résztvevők elsőként több szakértő előadását és véleményét hallgathatták meg a témával kapcsolatosan, majd ismertetésre került az EVLIA projekt felmérésének eredménye. Ezt követően a szakértők két kisebb csoportban, családias hangulatban folytattak eszmecserét a témáról.

A szellemi eszközök könyvekben való szerepeltetése, forintosításának kérdése minden szakértő szerint még gyerekcipőben jár Európában. A szabadalmak, védjegyek, know-how-k stb. hitelfedezetként történő felhasználása megosztja a szakértőket. Ahogy Leonor Pires, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Igazgatóság munkatársának előadásából kiderült az Unió hosszú távú célja, hogy megteremtse a jelenleg hiányzó piacot a szellemi eszközök számára. A bankszektor - amelyet az előadók közül Ingo Rollwagen, a Deutsche Bank senior elemzője képviselt két szemszögből közelíti meg a témát. Amikor egy kis- és középvállalkozás hitelhez fordul a bankokhoz, elsősorban a számszerűen kimutatható eredményekre kíváncsiak (árbevétel, megtérülés stb.). Azonban sok esetben segítségükre lennének olyan minőségi kritériumok, melyek használatával könnyebben dönthetik el, hogy az adott vállalkozás mennyire lesz sikeres, vissza fogja-e tudni fizetni a hitelét. A bankok hitelbírálati rendszerében jelenleg is vannak ilyen minőségi kritériumok, de minden banknál más és más jelentőséget tulajdonítanak nekik. Egy egységes külső értékelési rendszer azonban megkönnyítené a munkájukat, mivel „előszűrné” a vállalkozásokat. Másrészről a jelenlegi európai szabályozás korlátok közé szorítja a bankokat: meghatározza, hogy mit fogadhatnak el fedezetnek. A szellemi eszközök önmagukban általában nem elegendőek erre a célra, vagyis a törvényi háttér változtatására is szükség lesz a jövőben.

Az USA gyakorlata sok mindenben különbözik az európaitól, melynek részleteit a workshopon Maria Loumioti, az USC Marshall School of Business adjunktusa ismertette. A szellemi eszközök könyvekben való szerepeltetése az amerikai vállalkozásoknak sokkal fontosabb, mint az európaiaknak, fontos szerepet tölt be a cégértékben.

A Velencei Kereskedelmi és Iparkamara nemrégiben egy kísérleti projektet indított el, melyről Sara Giordani tartott előadást. A projekt célja az volt, hogy egy kritériumrendszeren keresztül „minőségi” értékelést hajtsanak végre szabadalmakkal vagy más szellemi eszközökkel rendelkező cégeken, vagyis előzetesen felértékelték a cégeket, melyek hitelhez szerettek volna jutni, sőt segítettek nekik az üzleti terveik megvalósításban. Amennyiben egy cég átment az előzetes szűrőn, úgy a bankok felkeresésében is segítséget nyújtottak számára. Az előzetes értékelés eredményeit a finanszírozók szívesen fogadták és a hitelfelvétel is könnyebb volt a vállalkozások számára.

A workshop eredményeként a szakértők megállapították, hogy egy hatékony, mindenki számára elfogadható értékelő rendszer kidolgozása, valamint az ehhez kapcsolódó törvényi háttér megteremtése nem elegendő a szellemi eszközök hitelfedezetként történő alkalmazásához. Meg kell teremteni az ilyen jellegű eszközök számára a piacot és közvetítőket kell bevonni egyrészt a cégek értékelésébe, másrészt az értékesítésbe.

A projekt nemzetközi felmérése angol nyelven hamarosan elérhető lesz a www.evlia.eu és a archiv.pbkik.hu weboldalakon.