Üdvözöljük a

Továbbra is kiemelkedő az ipar teljesítménye | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Továbbra is kiemelkedő az ipar teljesítménye

2014. augusztus 13.
Cimkék: gazdaság

Az előző hónap kimagasló teljesítményét tartva, júniusban az ipari termelés 11,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az év első hat hónapjában 9,4%-kal volt magasabb a termelés, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest, júniusban 1,8%-kal emelkedett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás.

A KSH adatai alapján az ipari termelés 2014 júniusában 11,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, mely egyrészt az alacsony bázisnak, másrészt a feldolgozóipar 12,9 százalékos növekedésének köszönhető.  A feldolgozóipar tizenhárom alága közül tizenkettőben mértek termelésbővülést, amelyekben 1,1 és 53,8 százalék közötti volumenbővülés volt megfigyelhető az előző év azonos hónapjához képest. A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatokon kívül az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá.

Idén júniusban a KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 17,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, amely kedvező a nemzetgazdasági ág növekedési kilátásait illetően.

2014 első hat hónapjában – 2013 azonos időszakához viszonyítva – az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 7,2%-os bővülése a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,3%-os létszámnövekedés mellett következett be.

Az első félév további összefoglaló adatai megtalálhatók itt.