Üdvözöljük a

Uniós pályázat a web- és mobil alapú vállalkozások fejlődéséhez | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Uniós pályázat a web- és mobil alapú vállalkozások fejlődéséhez

Szerző: Hamar László | 2013. december 2.

Megyénkben számos informatikai vállaltalkozást és klasztert is érdekelhet a hír: 2013. december  11-én  nyitja  meg  az  Európai  Bizottság  Digitális  Főigazgatósága  a  „Web  Entrepreneurship Challenge” elnevezésű pályázatot.

 A részletes felhívás, valamint a teljes pályázati és dokumentációs csomag is ettől  az  időponttól  lesz  elérhető  a  főigazgatóság  honlapján.  A  kiírás  olyan  nemzetközi  projekteket  támogat, amelyek  ösztönzik  és  szolgáltatásaikkal  elősegítik  a  web-  és  mobil  alapú  innovatív  vállalkozások  („startup”-ok) fellendülését,növekedését és nemzetköziesítési törekvéseit (online platformokon,koordinációs tevékenységeken, forráshoz jutásról való tájékoztatáson, kapcsolatépítésen keresztül stb.). Az Európai Bizottság „Startup Europe” kezdeményezésének megfelelően a felhívás célja, hogy Európában kialakuljon egy dinamikus „startup ökoszisztéma”. 

 

Mi az a startup ökoszisztáma?

A biológiai életközösség is sok faj együttese, ahol mindegyik kölcsönösen egymásra  utalt,  és  csak  együtt  képesek  fennmaradni. Egy startup ökoszisztéma is csak akkor képes tartósan működni, ha valamennyi eleme jelen van, és ami még ennél fontosabb, ha valamennyi eleme egymást segíti és erősíti.  A  startup  ökoszisztéma  is  javarészt  alulról  építkezően  („grassroots”)  alakul  ki  (az állam katalizátor szerepet tölt be). A startup ökoszisztéma főbb elemei: az oktatás és képzés, a forrásokhoz való hozzáférés, az adó és szabályozás, valamint a támogató környezet.