Üdvözöljük a

Vállalkozók véleménye a mérnök informatikus képzésről | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Vállalkozók véleménye a mérnök informatikus képzésről

Szerző: Hamar László | 2013. december 6.

Kamaránk a gépész és villamos szakirány után az informatikai képzés jelenéről és jövőjéről szóló megbeszélés szervezését vállalta fel. A PTE PMMIK tárgyalójában több mint negyven vállalkozás képviseletében tették fel a kérdéseket a baranyai cégek vezetői.

A mérnök informatikus képzés jelenlegi helyzetének áttekintése után szóba került a moduláris és a duális képzés bevezetésének lehetősége, az akkreditációs folyamat nehézkessége, a többi régióban jelenlevő multinacionális cégek húzóereje (sajnos Pécsett erre nincs példa).

 

Az egyetem oktatói a végzett diákok helyben történő elhelyezkedési lehetőségeinek hiányát, a cégek képviselői a munkaerőhiányt tették szóvá - ez a találkozó többek között az ilyen információk cseréjét volt hivatott rendezni.

 

Az is kiderült, hogy az egyetemi források jelentős mértékű központi elvonását részben lehet pótolni a helyi cégek finanszírozási készségével, amennyiben ezek a változások kimutatható eredménnyel járnak az egyetemről kikerülő hallgatók készség- és kompetencia szintjének változása által.

 

Szó volt a szakmai gyakorlat kiterjesztéséről további helyi cégek bevonása által, a nyelvtudás fontosságáról, az elmélet-gyakorlat arányáról, valamint a külső óraadók finanszirozási nehézségéről.

 

A kar dékánhelyettesei és a megjelent vállalkozók egyértelműen hasznosnak ítélték a rendezvényt, melynek segítségével nem elméleti, hanem gyakorlatias megközelítéssel folytatják a felmerült problémák közös megoldását.