Üdvözöljük a

Védjem le a logóm? De miért? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Védjem le a logóm? De miért?

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2014. március 5.

A kamara elindított egy kezdeményezést az iparjogvédelemmel szorosan kapcsolatban álló arculat és logótervezéssel foglalkozó cégekkel, hogy a vállalkozások könnyebben oltalmat szerezhessenek a logóikra.

Az iparjogvédelem fontosságát kevés vállalkozás ismerte eddig fel, pedig a márkanév, arculat, megjelenés védelme hozzá tartozik a tudatos márkaépítéshez, mely fokozza a vállalkozás versenyelőnyét. A kamara célja, hogy informálja a vállalkozókat arról, hogyan védhetik le a birtokukban lévő logókat, szlogeneket, azonban az általános tájékoztatáson kívül ritkán van alkalmunk ezt személyesen is megtenni. Ezen „távolság” áthidalása céljából kezdeményezett a kamara egy együttműködést az önkéntes tag grafikus vállalkozásokkal, hogy rajtuk keresztül érje el a vállalkozásokat, legjobb esetben még a logótervezési folyamat első lépéseiben.

Miért van ennek jelentősége? Egy jól megtervezett, szép logó sokszor nem elég, mivel nem mindig felel meg a védjegy „védhetőségi” kritériumainak pl.: másnak is nagyon hasonló van, vagy olyan elemeket tartalmaz, ami miatt nem lehet védjegyoltalmat szerezni rá.  Ezért, ha már a tervezési fázisban is összedolgozik a grafikus és az iparjogvédelmi szakértő, akkor olyan védjegye lesz a vállalkozásnak, ami biztosítja az oltalom megszerzésének lehetőségét.

A kamara a folyamat elősegítése érdekében több együttműködési megállapodást kezdeményezett, mely kölcsönös előnyöket biztosít mind a grafikusok, mind a vállalkozások számára. Ezen felül a kamara által működtette iparjogvédelmi infopont szakértői várják azon vállalkozásokat, akiknek szabadalmakkal, használati- vagy formatervezési mintaoltalommal, védjegyekkel és földrajzi árujelzőkkel kapcsolatos kérdései vannak.

Elérhetőség:

Iparjogvédelmi infopont