Üdvözöljük a

Versenyképesség felmérés 2013-2014 | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Versenyképesség felmérés 2013-2014

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2014. január 8.

Versenyképességi felmérés2A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) kiadásában 2013. szeptember 3-án meg jelent az idén hatodik alkalommal publikált globális versenyképességi jelentés, a Global Competitiveness Report.

A jelentés 148 ország versenyképességi teljesítményét veszi száVersenyképességi felmérés1mításba, 12 pillérben összesen 119 indikátor segítségével feltérképezve a termelékenységüket és fejlődésüket leginkább ösztönző tényezőket.

Az összetett eredmények alapján Svájc vezetésével az európai gazdaságok uralják a 10 legversenyképesebb ország listáját. (Az öreg kontinens további államai sorrendben: Finnország, Németország, Svédország, Hollandia és Nagy-Britannia). A második helyen álló Szingapúr egyike a három élvonalbeli ázsiai államnak (előkelő helyen szerepel még Hongkong és Japán). A legsikeresebb gazdaságok közös jellemzője, hogy kiemelten erős innovációs aktivitással és intézményi rendszerrel rendelkeznek. Magyarország az előző évi felméréshez képest 3 helyet veszített, így jelenleg Szlovénia és Oroszország között a 63. helyen áll. Az innovációs és szellemitulajdon-védelmi mutatók közül hazánk a legjobban a külföldi működő tőkebeáramlás és technológia transzfer mennyiségében, a tudományos kutatóhelyek minőségében, illetve a népességszámhoz viszonyított PCT bejelentések számában teljesít. Ezzel szemben Magyarország a rangsor második felében helyezkedik el az üzleti szféra K+F kiadásai tekintetében.

A teljes elemzés elérhető angol nyelven a Világgazdasági Fórum honlapján.

A cikk forrása.

 

 

GCI

 


 

 

Összehasonlítás grafikonon

 

 

A következő grafikonokon láthatóak Magyarország, Szlovákia, az Egyesült Királyság (UK), az Egyesült Államok, Németország, Kína és Japán szúrópróba szerű összehasonlítása a Versenyképesség felmérés három fő pontja – alapvető követelmények, hatásnövelők és innováció – szerint, valamint a 2013-2014-es eredmények és a 2012-2013-as eredmények tükrében.

 

 

 

 

 

 

Versenyképességi rangsor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Versenyképességi felmérés_alapvető követelmények

 

 

 

 

Versenyképességi felmérés_hatásnövelők

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Versenyképességi felmérés_innováció

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További információ: http://www3.weforum.org/docs/WEF_GlobalCompetitivenessReport_2013-14.pdf