Üdvözöljük a

Vízmeghajtású Facebook | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Vízmeghajtású Facebook

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2013. november 14.

A vízenergia egy olyan alulhasznosított megújuló villamos energiaforrás, amely indokoltan foglalkoztatja a tervezőket, építészeket. Sajnos kijelenthető, van mit fejlődnie ennek a területnek hazai vonatkozásban.  A kamara ezzel szemben erősíti az olcsó, fenntartható, környezettudatos irányoknak jelenlétét a Kamarai Energia Beszerzési Közösség által. 

Fotó: Jonathan NackstrandAhogy Mayer István (Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutatóintézet) 2009-es tanulmányából kiderül: Magyarországon a vízenergia­felhasználás a múlt század végéig az egyik alapvető energiatermelési mód volt. A századfordulón néhány vízimalmot törpe vízerőművé alakítottak, amelye csak elektromos energiát termeltek. A  ma  üzemelő  100  kW­nál   kisebb  teljesítményű  vízerőművek több, mint fele a második világháború előtt épült.

A hazai piacra törpe vízerőműveket gyártó Blue Stream Kft. 1300 hazai lakos teljes áramellátására elég vízerőmű-kapacitást üzemeltet. A cég minivízerőművek fő berendezéseinek sorozatgyártására készül, hogy a külföldi piacon is meg tudjon jelenni.

A százalékos megoszlásban Magyarország hasznosítható vízerőpotenciálja körülbelül a következő százalékos arányban oszolhatna meg: Duna 72%, Tisza 10%, Dráva 9%, Rába, Hernád 5%, egyéb 4%.

A teljes hasznosítás esetén kinyerhető energia tehát közel 27 PJ, azaz mintegy 7500 millió kWh lehetne évente. Ezzel szemben a Dunán, Dráván gyakorlatilag nincs – és várhatóan a közeljövőben nem is lesz – villamosenergia termelésre szolgáló létesítmény, emellett a Tiszán kettő viszonylag nagy vízerőmű található. A Rábán és a Hernádon, illetve mellékfolyóikon üzemel a hazai kis­ és törpe vízerőművek döntő többsége, de további vizeinken nem működik energiatermelő berendezés.

A magyar villamosenergia rendszerben a vízenergia szerepe jelenleg tehát nem jelentős és lényegi változás nem is várható a közeljövőben, pedig ez a környezetbarát energia más energiahordozók kiváltását biztosíthatná.

A világon rendelkezésre álló vízerő készletek jelentősek, ugyanakkor a meglévő kapacitás és a termelés közel fele Európában és Észak­Amerikában található.

(150 országból, hatvan országban a szolgáltatott villamos energia több mint felét biztosítja vízerőmű, és legalább húsz   országban   az   összes energiatermelés kilencven   százalékát is meghaladja. Norvégiában például az egyetlen belföldi, illetve egyetlen hasznosított energiaforrást a vízenergia biztosítja.) 

Nagyon jó svéd példa a felhasználásra a lappföldi 30 ezer négyzetméteres Facebook adatközpont, mely 100%-ban vízenergiával működik és a európai, afrikai és közel-keleti adatokat dolgozza fel.

Ez az első európai központot idén nyáron adták át. Az ideális éghajlatú Luleában található központ megépítése 2011 októberérében kezdődött. A helyszín kiválasztásában egyértelműen a kinti levegő hőmérséklete döntött, hiszen ezzel a szerverek hűtése akár évi 10 hónapra is megoldható. Nem mellékes szempont volt, hogy olcsó az áram Lappföldön.

A 11 focipályányi központot, valamint a szervereket a vállalat mérnökei tervezték, így jóval kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos szerverek.

További információ.

 

Fotó: Jonathan Nackstrand