EVLIA

Európa számára az innováció az egyik hajtóerő a versenyképesség és növekedés érdekében. Azonban a növekedni akaró fiatal és innovatív KKV-k problémákkal szembesülnek, amikor külső forrás bevonására van szükség, miután a bankok, pénzügyi közvetítők által elvárt gazdasági mutatókkal, biztosítékokkal általában nem rendelkeznek.

A piacokon a szellemi eszközök használata és védelme emiatt a fennmaradás egyik kulcsfontosságú tényezője. A cégeknek aktívabban kell menedzselniük a szellemi eszközeiket, hogy beazonosítsák és hasznosítsák valódi értéküket.

 

A vállalkozások azonban nem minden esetben érzik a szellemi eszközeik valódi piaci értékét, ezeket nem értékeltetik szakemberekkel, és nem ismerik az ezzel kapcsolatos könyvelési és nyilvántartási technikákat. A másik oldalról, még ha el is ismerik a szellemi tulajdon stratégia fontosságát a cég túlélése szempontjából, az a fontossági lista legalján található. A bankok, hitelezők, befektetők körében szellemi tulajdon hitelfedezetként való elfogadása ritka, ez részben annak megfoghatatlanságából fakad.

 

Az EVLIA projekt az előbb említett problémák megoldását célozza meg. A projekt módszertant rendel a nem kézzelfogható eszközök pénzügyi és gazdasági értékeléséhez, a pénzügyi partnerek szigorú megállapodásával és együttműködésével.

 

A projekt célja egy nemzetközileg elfogadott standard kialakítása a szellemi eszközök értékeléséhez. A KKV-k ezen eszközeik értékének meghatározásával és könyvelési nyilvántartásaikban történő feltüntetésével pontosabb képet nyújthatnak a pénzügyi hitelezők, befektetők részére cégük értékéről. A módszer használata így a jövőben hozzájárulhat a vállalkozások tőkebevonásának megkönnyítéséhez.

A EVLIA-projekt a Dél-kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program keretében 10 ország részvételével valósul meg. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Pécsi Tudományegyetem munkacsomag-vezetőkként vesznek részt a projektben, mely 2014. októberében fejeződik majd be.

 

Bővebb információ:

www.evlia.eu

Erdős-Pohli Krisztina pohli@pbkik.hu