Üdvözöljük a

Innováció Menedzsment | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Innováció Menedzsment

Szerző: Rabb Szabolcs
Cimkék: innováció

 

 

 

Az innovációs osztály a teljes innovációs láncot és az innováció menedzsmenttel kapcsolatos vállalati feladatokat segíti már megvalósult projektek eredményével/megszerzett tudásanyagokkal és a szakértői kör bevonásával.

 

No de mi az innováció menedzsment, az innovációs lánc tényleg létezik?

 

 

 

 

 

 

Az innovációs folyamatok modern, rendszerszerű megközelítése egyértelműen felismeri, és előtérbe helyezi a rendszerben szereplők kölcsönös egymásrautaltságát. Ebben a modellben kiemelt szerepet kapnak az interakciós és különösen a tanulási folyamatok, vagyis egy olyan megközelítésről van szó, ahol az innovációban résztvevők közti nem lineáris kapcsolatai mellé a keresleti alapú innováció-politika is szerephez jut. Emellett, a rendszerszerű innováció mellett érvelők azt a véleményt is képviselik, hogy a technikai változás nem - determinisztikus folyamatként ábrázolható. A különböző (alternatív) fejlesztési irányok kialakítása és azok szelekciója az adott innováció szempontjából releváns csoportok közötti kölcsönhatások eredményeként valósul meg.

 

Az innovációs folyamat leírására alkalmas logikai modell, az innovációs lánc, amely a szervezeti innovációs folyamat szerkezetét lineáris rendben tükrözi és magyarázza. Általánosítva az innovációs lánc alkotóelemei:

 

                Az új felismerése, vagy az innovációs kényszer szervezetben megjelenése,

                az új felismerés logikai és tapasztalati igazolása,

                előzetes elméleti és kísérleti eredmények gyakorlati próbája,

                a már csiszoltabb eredmény szélesebb körű adaptációjának megkezdése,

                a kísérleti és adaptációs tapasztalatok elemzése és általánosítása,

                a pragmatikus vonások (modelljegyek) megerősítése a szükséges korrekciók útján,

                 a tömeges bevezetés,

                a felhasználói visszacsatolás alapján újabb korrekciók. 

 

Az innovációs lánc azonban nem működhet koordinálatlanul, vagyis a tevékenységek hatékony menedzseléséhez szükség van egy olyan szervezeti vezérlő mechanizmusra, amely az elérendő célokat a szervezet tulajdonságainak ismeretében megfogalmazza és a folyamatot elvezeti a kívánt eredmény irányába. Ezt a mechanizmust innováció menedzsmentnek nevezzük.

 

Ez vezérli a K+F-et, valamint az innovációkat (az új termékek, technikák stb.bevezetését), ötleteket tár fel, a piaci igényekre épülő (termék)terveket alakít ki, a piacon teszteli a kísérleti gyártást, az ezen eljárások során elfogadott változatot a visz piacra, amikor és ahol ez szükségessé válik, kutatást is indít stb.   Az innovációs menedzsment feladata, hogy az újítás folyamatát a vállalati versenystratégiának megfelelően alakítsa ki.