Üdvözöljük a

Az év ökoturisztikai létesítménye (2017) | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az év ökoturisztikai létesítménye (2017)

Szerző: Hamar László | 2017. május 25.

„Az év ökoturisztikai létesítménye” cím célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények, illetve működtetőik számára lehetőséget adjon kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján történő megmérettetésére. A legjobb minősítést elnyerő helyszínek a pályázatot kiíró szervezetek vezetőinek elismerésében részesülnek. A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik.

Mitől látogató- és családbarát egy ökoturisztikai létesítmény?
Látogatóbarátnak tekinthető az az ökoturisztikai létesítmény, amely az elsődleges cél, a természeti és táji örökség megőrzésével történő bemutatáson túl, a látogatók igényeit is figyelembe veszi, tervezése és működtetése a kereslet ismeretében zajlik.

 

Ezek a létesítmények infrastruktúrájukat tekintve, felszereltségben és a szolgáltatásokban is a látogatók alapvető elvárásainak megfelelően lettek kialakítva, a természeti örökség bemutatása élményszerűen történik. Mindez a látogatói megelégedettséget szolgálja, ami a látogatás eredményességéhez, a látottak befogadásához is hozzájárul.

 

A családbarát bemutatóhelyek célzottan a különböző korosztályú gyerekeknek szóló bemutatással is rendelkeznek, emellett a helyszín kialakítása úgy történt, hogy az a többgenerációs, kisgyermekes családok számára is kényelmes ott-tartózkodást nyújtson.

 

Ki és milyen kategóriában pályázhat?

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhatnak, az alábbi kategóriákban:

 • ökoturisztikai látogatóközpontok;
 • tanösvények.

Egy szervezet kategóriánként egy létesítménnyel pályázhat. A pályázatnál nem elvárás, hogy a létesítmény a pályázat benyújtásának évében létesüljön.

 

Amennyiben az ökoturisztikai látogatóközponthoz közvetlenül tanösvény is kapcsolódik, és a pályázó ökoturisztikai látogatóközpont kategóriában kívánja benevezni a létesítményt, az ettől eltérő (más településen lévő) helyszínen létesített tanösvényével még pályázhat tanösvény kategóriában.

Az egy pontból induló, de több alternatív útvonalat tartalmazó tanösvény-hálózat egy létesítménynek minősül.

 

Az erdei iskolai bázishelyek, muzeális létesítmények amennyiben az ökoturisztikai látogatóközpontok értékelésénél felsorolt alapszolgáltatásokkal nem rendelkeznek, jelen pályázat keretében nem minősülnek ökoturisztikai látogatóközpontnak.

 

A korábbi évek pályázatain I-III. helyezést elért ökoturisztikai létesítménnyel csak abban az esetben lehet pályázni, ha az előző pályázatok elbírálása óta lényegi fejlesztés történt a bemutatóhelyen.

 

Melyek a cím elnyerésének szakmai feltételei?

A címet csak azok a létesítmények nyerhetik el, amelyek megfelelnek az ökoturizmus alapelveinek, vagyis

 • a bemutatás alapvetően a természeti vonzerőkön alapul;
 • a természeti-kulturális erőforrások környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból fenntartható használata jellemzi;
 • a résztvevők számára autentikus élményeket nyújt, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismerését teszi lehetővé;
 • tudatosan oktató és szemléletformáló szerepe van, a látogatókat igyekszik meggyőzni a természeti örökség megőrzésének fontosságáról;
 • bővítik a helyi termékek és szolgáltatások iránti keresletet a létesítmény üzemeltetése során, illetve a látogatók számára kínált szolgáltatások keretében;
 • hasznot hoz a helyi közösség számára, ugyanakkor bevételei egy része a turisztikai vonzerőt jelentő természeti örökség megőrzését szolgálja.

A cím elnyerésének további szempontjai a következők:

 • helyi, releváns turisztikai szolgáltatókkal történő együttműködés, az egyenlő esélyű hozzáférés érvényesítése: a vendégek körében a fogyatékos emberek és szociálisan rászorulók részvételét ösztönző intézkedések.
  Az ökoturizmus alapelveinek való megfelelésről a pályázóknak a pályázati adatlapon kell számot adni.
  A látogató- és családbarát jelleg megítélésének szempontrendszerét – amely alapján az előzetes értékelés során kiválasztott pályázatok pontozása történik – az 1–2. melléklet tartalmazza.

További információ és a pályázati adatlap letölthető innen.

Kiíró: Földművelésügyi Minisztérium (FM) Környezetügyért felelős Helyettes Államtitkársága és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)
Közzététel időpontja: 2017. 05. 25.
Beadási határidő: 2017. 06. 30.