Üdvözöljük a

Munkahelymegőrző támogatás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Munkahelymegőrző támogatás

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2017. január 31.

Ismét pályázható az „Azonnal cselekszünk” program az átmeneti nehézséggel küzdő vállalkozások foglalkoztatási kapacitásának megőrzése érdekében.

A nemzetgazdaság alapját képező vállalkozások napjainkban egyre több szállal kapcsolódnak termékeik gyártása, értékesítése során a világpiachoz, ami ahhoz vezet, hogy tevékenységük volumenében átmeneti visszaesés következhet be, rajtuk kívül álló okok miatt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a piaci szereplők leggyakrabban a termelésük visszafogásával reagálnak erre, aminek egyenes következménye a munkaerő számának vagy a ledolgozandó munkaórák mennyiségének csökkentése.

 

A program célja, hogy a munkaerő folyamatos foglalkoztatásának biztosítása, a csoportos létszámcsökkentésben érintett munkavállalók foglalkoztatásának támogatásával.

 

Pályázat benyújtására jogosult:

Munkahelymegőrző támogatás az a munkáltató, aki a legalább 25 főt érintő csoportos létszámcsökkentési szándékát az állami foglalkoztatási szerv részére jelezte, és munkaviszonyban foglalkoztatja azon munkavállalókat, akiknek munkaviszonyát a működésével összefüggő okból a munkahelymegőrző támogatás nélkül felmondással megszüntetné.

 

Támogatás formája:

Vissza nem térítendő támogatás.

 

A támogatás kifizetése utólagos formában, a kifizetési bizonylatok, átutalási igazolás illetve alátámasztó dokumentumok Támogatott általi benyújtását és elfogadását követően történik, közvetlenül a Támogatott fizetési számlájára.Munkahelymegőrző támogatás legfeljebb 6 hónap időtartamra nyújtható.

 

Támogatható tevékenységek:

a) A munkáltató támogatásra pályázhat, amennyiben az átmeneti gazdasági nehézségeinek kezelése érdekében, a csoportos létszámcsökkentés által veszélyeztetett munkavállalókat a munkaviszony megszüntetésének megelőzése érdekében, - a pályázat benyújtását megelőző hónapban, a munkavállaló munkaszerződésében rögzített munkaidőhöz képest, - rövidebb időtartamú munka biztosításával, munkaviszonyban foglalkoztatja.

 

A program keretében munkahelymegőrző támogatás kérhető arra a kieső munkaidőre, amikor a munkavállaló – a munkáltató működésével összefüggő okból - ténylegesen munkát nem végez, amennyiben a ténylegesen munkával töltött idő mértéke az Mt. szerinti általános teljes napi munkaidőnél legalább 25%-kal kevesebb, de legalább az általános teljes napi munkaidő felét (4 óra) eléri, valamint a munkavállaló munkaideje a pályázat benyújtását megelőző hónapban a munkaszerződésében rögzített munkaidőhöz képest nem csökken.

 

b) A munkáltató támogatásra pályázhat, átmeneti nehézségeinek kezelése érdekében, amennyiben a csoportos létszámcsökkentés által veszélyeztetett, munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalót teljes munkaidőben megtartja. Teljes munkaidőnek a létszámcsökkentésben érintett munkavállaló munkaszerződésében a pályázat benyújtását megelőző hónapban rögzített munkaidejét kell tekinteni, mely legalább az Mt. szerinti általános teljes napi munkaidő felét (4 óra) eléri.

Kiíró: OFA Nonprofit Kft. a Nemzetgazdasági Minisztériummal kötött támogatási szerződés alapján
Közzététel időpontja: 2017. 01. 05.
Beadási határidő: 2017. 12. 29.