Üdvözöljük a

A turista ott érzi jól magát, ahol élet van | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A turista ott érzi jól magát, ahol élet van

Szerző: Sándor Andrea | 2013. október 30.

Növekszik a szerbiai turisták száma Magyarországon, különösen a dél-alföldi régióban – bemutatkozott a magyar idegenforgalom színe-java Belgrádban.

 

 

Minden bizonnyal túlzás lenne azt mondani, hogy Magyarország turisztikai nagyhatalom, de az kétségtelen, hogy jó úton halad afelé. Budapest valójában már jó ideje a turisták mekkája, hisz rendkívüli kulturális-történelmi hagyatékkal rendelkezik, amelyet fejlett vendéglátóipari háttér kísér, a művészeti-tudományos tartalmakról, vagy a gyógyfürdőzési, szórakozási, és egyéb attrakciókról nem szólva. Az úgynevezett „vidék”, vagyis a Budapesten kívüli Magyarország ha nem is mekka, de mindenképp gazdag, gondosan építgetett idegenforgalmi kínálattal rendelkezik, amelyet külső szemmel nézve egészen jól irányítanak az anyaországiak.
Ki tudja hogyan sikerül mindennemű akadály ellenére is növekvést produkálni, de az egy héttel ezelőtti belgrádi Magyar Prémium Napon meggyőződtünk, hogy egy attraktív bemutatkozás is a szakmai tárgyalásokon túl terepet adhat a kapcsolatépítésre.

 

Pécs legnagyobb erénye a kultúra – vallották a várost és környékét képviselő idegenforgalmiak a belgrádi rendezvényen.

Erre építenek továbbra is, noha Hegyi Zsuzsannaregionális marketingigazgató szerint a megnövekedett érdeklődés a város iránt azzal a hangulattal (is) magyarázható, ami Pécset jellemzi. – Alapvetően a pécsiek is nagyon szeretik a Kodály Központot, a Zsolnaynegyedet, melyeket a Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt beruházásaként építettek meg. Ezt a két nagyon jelentős létesítményt a legtöbbet használjuk, és a turisták is nagy számban látogatják. A turista is ott érzi jól magát, ahol látja, hogy élet van, ahol a helyiek megjelennek. Az olyan szolgáltatásnak, amely csak a turistáknak szól, már aligha lehet sikere, és az nem is hiteles.  A vajdasági magyarok közül sokan tanulnak Pécsen, mint turisták azonban nemigen jelennek meg – állapította meg.
– Mi azért jöttünk Belgrádba ilyen nagy számban a régióból, hogy erőteljesen megjelenjünk. Nem vagyunk messze, és ez előny. Ha a vajdasági magyaroknak üzenhetnék, akkor arra szeretném felhívni a figyelmüket, hogy Pécs és környéke tele van „kötelező olvasmánnyal”, amelyeket kár nem megismerni. Ismerni kell a Zsolnay-örökséget, az ezeréves pécsi püspökség értékeit, a római kori emlékhelyeinket, de közvetlen környékünkön van Mohács, a történelmi emlékhellyel, melyet 2 éve látogatóközponttal egészítettek ki. A busójárás hagyományához kötődik és kb. 10 nappal ezelőtt megnyitották a Busóudvart, amely egy rendkívülien jó panoptikum-kiállítást rejt magában.

Harkányról is kissé mintha megfeledkeztek volna a vajdaságiak – sorolta. Szavait Hajdú Gábor, a harkányi Thermal Travel Utazási Iroda vezetője is alátámasztotta, hisz ő maga is jól emlékezik azokra a békebeli évekre, amikor a pénzes „jugó” vendégek, közöttük a vajdasági magyarok nagy számban üdültek Harkányban. Időközben a dél-alföldi régió mintha elszippantotta volna a potenciális fürdőzővendégeket sok más magyarországi fürdőközponttól, így a harkányitól is. Pedig, mint Hajdú Gábor hangsúlyozta, a harkányi víz továbbra is kiváló, 150-szer gyorsabb hatást fejt ki a gáz halmazállapotú kén a gyógyvizünkben, mint más fürdővizekben. Az ízületi megbetegedésben szenvedők, a meddő-séggel küszködők bátran felkereshetik – mondta. Munkatársaival azon fáradoznak, hogy mielőbb visszahódítsák a déli vendégeket.

 

Erre nyújtott jó alkalmat a Prémium Nap.

Forrás: Magyar Szó

A teljes cikk a csatolmányban.

 

 

 

Csatolt állományok: