Üdvözöljük a

Az Ormánság is bekapcsolódhat a turizmus vérkeringésébe | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Ormánság is bekapcsolódhat a turizmus vérkeringésébe

Szerző: Nagy Andrea | 2015. május 13.

Ünnepélyes keretek között adták át az európai uniós támogatással felépült Ős-Dráva Látogatóközpontot. Az Ormánság természeti valamint kulturális örökségeit őrző szaporcai komplexum a Duna-Dráva Nemzeti Park zöldmezős beruházásaként mintegy egymilliárd forintból épült fel, a látogatókat április óta fogadja.

 A híres ormánsági templombelsők mintájára fakazettás mennyezettel díszített főépületben interaktív kiállítás segítségével ismerhetik meg az érdeklődők a térségre jellemző élőhelyeket, azok fajokban gazdag élővilágát, valamint a terület kultúrtörténeti, néprajzi értékeit. A látogatók bepillanthatnak a holtágat szegélyező mocsarak madarainak életébe, a víz közeli fás legelők különlegesen fajgazdag életközösségébe, és képzeletben a fás ligeterdők árnyas lombjai alatt is sétát tehetnek.

Korszerű eszközökkel felszerelt, hatvan fős oktatóterem ad otthont környezeti nevelési programoknak, ismeretterjesztő előadásoknak. Az épület kilátótornyából a bemutatóközpont területét és a környező tájat csodálhatják meg az érdeklődők. A látogatóközpontban játszótér, és tűzrakó helyek szolgálják a kikapcsolódást, emellett a főépület körül hagyományos tájfajtákból álló gyümölcsös, valamint fűszer- és gyógynövénykert is létesült.

A látogatóközpontban szemügyre vehetik az érdeklődők az állattartás, rétgazdálkodás, gyümölcstermesztés, méhészkedés, kosárfonás, fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközeit is. Bárki kézbe veheti, kipróbálhatja a tárgyakat és megtapasztalhatja, miként hasznosították a régiek a természet adományait.

A régi magyar háziállatokat bemutató majorban tekinthetőek meg azok a ma már ritkán látható állatok – mint a szürkemarhák, mangalica sertések, hucul lovak, régi juh- és baromfifajták – amelyek a térségben élők mindennapi megélhetését segítették egykor.

A látogatóközponthoz három tanösvény kapcsolódik, amelyek bejárása során a látogatók élményekkel és ismeretekkel gazdagodva fedezhetik fel a Dráva természeti értékeit, a hagyományos gazdálkodás világát, valamint az Ős-Dráva program megismerésére is lehetőség nyílik. Utóbbi például azt mutatja be, miként használták a múltban a természet erőforrásait, s milyen hatást gyakorolt a környezetre és az élővilágra a folyószabályozás.

A DDNP munkatársai a látogatóközpontban természetismereti, környezeti nevelési programokat, a környéken gyalogtúrákat szerveznek, valamint iskolai oktatást kiegészítő gyakorlati foglalkozásokat, szakmai kutatásokat, terepgyakorlatokat tartanak az érdeklődőknek.

Forrás: harkanyihirek.hu