Üdvözöljük a

Elhelyezték az Ős-Dráva látogatóközpont alapkövét | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Elhelyezték az Ős-Dráva látogatóközpont alapkövét

Szerző: Sándor Andrea | 2013. november 5.

Elhelyezték a több mint egymilliárd forintból épülő Ős-Dráva Ökoturisztikai Látogatóközpont és Bemutatóhely alapkövét a baranyai Szaporcán szerdán.

 

Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: a község határában jövő augusztusban megnyíló létesítmény interaktív formában mutatja be a dél-baranyai Ormánság természeti, kultúrtörténeti értékeit és a helyi gazdálkodási hagyományokat.

Lesz itt kilátótorony, hagyományos tájfajtákból álló gyümölcsös, fűszer- és gyógynövénykert, állattartó telep a térségre egykor jellemző állatfajtákkal, továbbá három tanösvény is, amelyek a gazdálkodás eszközeivel, a Dráva élővilágával ismertetik meg a látogatókat - tette hozzá.
Tiffán Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Ős-Dráva Program összehangolásáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a 25 milliárd forintos, 45 ezer hektárt érintő, a vizes élőhelyek revitalizálásával, vízkormányzási rendszer kialakításával az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság fellendülésére irányuló programban eljött a tettek időszaka.

A Duna-Dráva Nemzeti Park beruházásaként 17 hektáron épülő látogatóközpont közvetlenül 30 embernek ad munkát és az első a megvalósítás szakaszába került fejlesztések sorában, amelyek célja letörölni az Ormánságot az elmaradott térségek listájáról - jelezte.

Tiffán Zsolt szólt arról is, hogy az alapkőletételt megelőzően a Szaporcával szomszédos Kémesen 20 ormánsági település vezetőit tájékoztatták az Ős-Dráva program keretében induló, az erdészettel, a tájhasználattal, a vízrendezéssel összefüggő képzésekről. A tervek szerint több tucat szakmunkást képeznének, akikre nemcsak a program egyes elemeinek kivitelezésénél, hanem az elkészülő létesítmények fenntartásánál is szükség lesz.

A kormánybiztos kitért rá, hogy a közmunka program keretében jelenleg 420-an dolgoznak az Ős-Dráva projekt fejlesztésre kijelölt területeinek előkészítésén, s említést tett arról, hogy az elmúlt időszakban több út felújításával jelentősen javult az Ormánság közúti közlekedésének színvonala, a térség elérhetősége.

A munkálatok 100 ezer hektárt érintettek, amely a védett területek 10, a Natura 2000 területek 5 százalékát jelenti. A természetvédelmi beruházások a 2014-ben kezdődő új pénzügyi időszakban is prioritást élveznek.