Üdvözöljük a

Hungarikum lehet a „ Harkányi gyógyvíz és fürdőkultúra” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hungarikum lehet a „ Harkányi gyógyvíz és fürdőkultúra”

Szerző: Sándor Andrea | 2014. március 19.

A Baranya Megyei Közgyűlés tavaly nyáron hívta életre a Megyei Értéktár Bizottságot.Szatyor Győzőnek, a Magyar Művészeti Akadémia Néprajzi Tagozata megyei prominensének vezetésével.

A megyében már harminckilenc település csatlakozott a munkához, köztük Harkány is saját bizottságot felállítva. A képviselő testület döntése alapján Urbán József, Dezső László és Albrecht Ferenc lettek a Harkányi Értéktár Bizottság tagjai. Az értéktár az Önkormányzat titkárságán, illetve elektronikus formában a tagoknál érhető el.

A grémium munkájához a feltételeket szintén az Önkormányzat biztosítja. A bizottság az egészség és életmód, az épített környezet, a kulturális örökség, a természeti környezet, valamint a turizmus és vendéglátás területén gyűjtött be többtucat témát a helyi értéktárba. Legnagyobb fegyvertényük azonban az volt, hogy javaslatukra a Baranya Megyei Értéktár úgy döntött, hogy a „Harkányi gyógyvíz és fürdőkultúra” mint nemzeti érték bekerülhet a megyei értéktárba és azt felterjesztésre tarthatja érdemesnek  a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Természetesen ezt jelentős tudományos és szakmai munka és elbírálás előzte meg és fogja még követni. Az, hogy ezek a szép remények valóra váljanak, még három bizottsági tárgyaláson kell átmennie.

Baranyában rajtunk kívül csak a Zsolnay porcelán és kerámia, valamint a Zsolnay Kulturális Negyed aspirálhat erre a nemzetközileg is ismert elismerésre, amely az erkölcsi megbecsülésen túl reklámértékének is köszönhetően beláthatatlan gazdasági előnyökkel is kecsegtethet!

Az elismerés nem csak a gyógyvíz és az ebből készült termékeknek, hanem az egész városnak visszaadhatja kissé megkopott patináját, az itt élők önbecsüléséről nem is beszélve.