Üdvözöljük a

Hungarikummá tennék a harkányi gyógyvíz- és fürdőkultúrát | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hungarikummá tennék a harkányi gyógyvíz- és fürdőkultúrát

Szerző: Sándor Andrea | 2013. november 5.

Néhány hónapja új vezérigazgató irányítja a Harkányi Gyógyfürdőt. Kesjár János nagy ambíciókkal kezdett munkába, amelynek első eredményeként az intézmény megkapta a legmagasabb, ötcsillagos besorolást.

 

A fürdő távlati terveivel kapcsolatban a vezető elmondta, szeretnék, ha az Európában egyedülálló gyógyvíz nyújtotta szolgáltatásokat hungarikummá nyilvánítanák, ugyanakkor a szükséges fejlesztések mellett jelentősen növelnék a szolgáltatások színvonalát, amely a fürdőbe látogatók számának emelkedését vonhatja maga után.

A sors, mint mondja, mindig nagy feladatok elé állította Kesjár Jánost, akit néhány hónapja választottak a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatójává. A korábbi regionális APEH-igazgató legutóbb az Állami Számvevőszéknél töltött el hosszabb időt, onnan került lakhelye híres gyógyfürdőjének élére.

Nagy lendülettel vetette magát a munkába. Mint mondja, a fürdő az utóbbi időben veszített jó híréből, ezért célja, hogy az intézmény visszakerüljön az élvonalba. Ennek érdekében több lépés megtételére határozták el magukat.

- Az első és legfontosabb, hogy meg kellett változtatnunk a munkatársak szemléletét. A vendég a legfontosabb, a vendégért mindent meg kell tenni, őt teljesen ki kell szolgálni. Emelni kell a szolgáltatás színvonalát - fogalmazott a közgazdász, aki hozzátette, a másik lényeges szempont az Európa-hírű gyógyvíz értékének megőrzése és fejlesztése, ennek érdekében pedig egy eddig nem tapasztalt összefogás szükséges az érintettek részéről.

- Kialakult végre egy, az eddigiektől alapvetően eltérő szemlélet. Összefogás jött létre a harkányi szolgáltatókkal - a kórházzal, a turisztikai egyesülettel -, valamint az önkormányzattal annak érdekében, hogy olyan bázist építsünk ki, amely komplex módon tudja elérhetővé tenni a szolgáltatásainkat.

Ennek a térségi összefogásnak eredményeképpen nemcsak a harkányi gyógyfürdő, hanem például a villányi pincesor, a siklósi vár vagy éppen az Ős-Dráva projekt is megmutatkozhat a helyi turizmus keretein belül. A cél tehát a kölcsönös előnyök kiaknázása.

- Emellett természetesen nagyon fontos a megyeszékhellyel való együttműködés is. Többször egyeztettem már Páva Zsolt polgármesterrel, a Zsolnay Kulturális Negyed vezetőségével, valamint a helyi szállásadókkal is. A belföldi turizmus fellendítésében szintén releváns a fővárosi vendégkör kialakítása, de az egész Dunántúlt szeretnénk vonzáskörzetünkké tenni. Mindehhez elengedhetetlen tehát az összefogással megvalósuló komplex termékértékesítés.

A külhoni látogatók elérésében nagy segítséget nyújthat a Magyar Turizmus Zrt., a társasággal a külföldi értékesítési lehetőségek kapcsán indult közös párbeszéd, aminek jeleként a skandináv államok, valamint Oroszország és Németország külképviseleti vezetőit fogadták és látták vendégül egy tanácskozás során.

- Fontos a nemzetközi vásárokon való részvétel, hogy értékeinket megismertessük a külföldi utazási irodákkal. Az eddigi klasszikus célterületek mellett újakat is igyekszünk megcélozni. Legutóbb az atomerőművel rendelkező tizenöt orosz város vezetője és az orosz kormány képviselője is részt vett egy négynapos tárgyalás-sorozaton, amelyen az orosz turizmus minél nagyobb mérvű bevonásáról folytattunk egyeztetéseket - mondta a vezérigazgató. Hozzátette: arról ugyan még korai lenne nyilatkoznia, hogy sikerül-e nagyságrendileg ugyanannyi orosz vendéget Harkányba csábítani, mint amennyien például Hévíz városát látogatják, de "türelemmel és kitartással elérhető a várt eredmény". Mindezeken túl Ukrajnából és Kínából is érdeklődnek a harkányi lehetőségek iránt.

Ami a fürdő fejlesztését illeti, külföldi tőke bevonásával egyelőre nem számol a vezérigazgató. Az utóbbi időben azonban több, fejlesztési célú pályázatot is benyújtottak.

- Nincsenek óriási tartalékaink, de a Harkányfürdő Zrt. stabil és fizetőképes. A szükséges forrás függ attól, hogy az önkormányzat mennyit tud a régi tartozásából erre áldozni, de attól is, hogy mi mennyi hitelt tudunk felvenni.

Az infrastrukturális beruházások vonatkozásában nagy szükség lenne a pogányi reptér fejlesztésére is, mondja.

- A légikikötő fejlesztése természetesen óriási lökést adna Harkánynak. A Sólyom Légitársaság jelenleg nem képes erre, s nem tudom, hogy lesz-e még befektető, aki felkarolná az ügyet. Volt alkalmam korábban a Sólyom elnökével és vezérigazgatójával tárgyalni éppen arról, hogy a társaság milyen transzfert tudna biztosítani és milyen módon lenne képes a térség turizmusába besegíteni. Úgy tűnik, pillanatnyilag várnunk kell arra, hogy a társaság egyáltalán elinduljon. A reptér fejlesztése azonban nemcsak Harkány és Pécs, hanem az egész Dél-Dunántúl érdeke lenne.

Ami pedig a nem infrastrukturális fejlesztéseket illeti, a fürdő a fő irányt a gyógyászat és a gyógykezelés terén nyújtandó kimagasló szolgáltatásban látja.

- Jótékony hatású gyógyvízzel rendelkezünk, amely például a psoriasis nevű bőrbetegség kezelésére Európában egyedülálló módon alkalmas, de a nőgyógyászati kezelések terén is nagyon kevés gyógyfürdő rendelkezik hasonló adottságokkal. Mindemellett mozgásszervi panaszok gyógyítására is kitűnő a harkányi gyógyvíz, bár ez már 1823-ban köztudomású volt. Nagy lehetőség az is, hogy ez a gyógyvíz nagyon sok tudományos kutatás eredményét fel tudja mutatni. A bőrgyógyászok egyik kedvenc kutatási területe a harkányi gyógyvíz hatása, de nőgyógyászati szempontból is nagyon sok tanulmány bizonyítja a víz pozitív hatásait. Ez külön kitörési pont lehet. Az oroszokat majdhogynem jobban érdeklik a nőgyógyászati lehetőségek, mivel sok asszony és család szeretne gyereket és ezért sok mindent fel is áldoznának. Azok a kutatási eredmények, amelyek alapján a nálunk kezelt vendégek több mint 60 százaléka teherbe esik, nagyon felkeltették az érdeklődésüket.

A vezérigazgató szerint fontos az is, hogy az orvostársadalommal is el kell fogadtatniuk eredményeiket. Azaz, hogy minél többen ismerjék a víz gyógyító hatását, így egyre többen írhatják fel betegieknek a harkányi kezeléseket, amelyek jóval olcsóbbak és természetesebbek a méregdrága injekciókúráknál és gyógyszeres kezeléseknél.

S nem utolsó szempont az sem, mondja a vezérigazgató, hogy céljaik között szerepel a harkányi gyógyvíz- és fürdőkultúra hungarikummá tétele.

- Ez egy hosszú folyamat, de a megyei terméktanács már befogadta kérelmünket. Így lehetne a gyógyvizek közül a harkányi gyógyvíz elsőként hungarikum.

forrás:pécsiújság.hu