Munkajogról érthetően - fórum Harkányban

Szerző: Vida Laura | 2017. november 24.

A PBKIK Siklós Városi Elnökségének meghívására egy tucat vállalkozás élt a lehetőséggel, hogy meghallgassa a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettesi posztját is betöltő Dr. Berke Gyula egyetemi docens közérthetően megfogalmazott előadását. A rendezvényen Bakó Eszter, a kamara tanácsadója a tanulószerződések és az együttműködési megállapodások rendszeréről, illetve a tanulókra vonatkozó munkavédelmi szabályokról prezentált.

A rendezvényt dr. Kovács Tibor, a térség kamarai elnöke nyitotta meg és vezette le.

 

„A munkajog egy furcsa jelenség – de hadd tegyek egy kísérletet arra, hogy érthetően elmagyarázzam – és ez talán menni is fog!” – kezdte az előadását Dr. Berke Gyula.

A résztvevők átfogó képet kaptak a munkajog, a munkaviszony és a munkaügyi problémák tárgykörében. Az interaktív előadás során kézzelfogható, az életből vett példák és jó tanácsok hangzottak el.

  • Mire terjedhet ki a hatósági ellenőrzés?
  • Munkaviszony létesítésénél mely elemeket kell, melyeket célszerű tartalmaznia a munkaszerződésnek, és melyek üthetnek vissza a munkáltatóra?
  • A munkaviszony megszüntetésénél mire kell odafigyelnie a feleknek a jogszerű eljárás érdekében?
  • Melyek a részmunkaidő, a próbaidő, és az atipikus foglalkoztatási formák jellegzetességei?
  • Mikor válik egy határozott idejű munkaviszony határozatlanná? Hányszor lehet meghosszabbítani egy határozott idejű munkaviszonyt?
  • Hogyan célszerű előkészíteni egy tanulmányi szerződést?

 

A rendezvény Bakó Eszter által tartott második előadásában a gyakorlati képzőhelyek munkavédelmi feladatairól, a képzési időről, a kártérítési felelősségről, a felelősségbiztosításról, és az alapnorma mértékéről esett szó. A prezentáció után az előadó konzultációs lehetőséget biztosított.