Nem emelkedik a helyi adó Siklóson és új támogatási koncepció készül

Szerző: Nagy Andrea | 2014. december 5.
Cimkék: adózás,Siklós

Estébe nyúló ülésen döntött Siklós képviselő-testülete a jövő évi helyi adózásról. Végül a grémium úgy döntött: nem emelik a helyi adókat, valamint kidolgoztatnak egy új adókoncepciót.

A környező települések közül jelenleg Siklóson a legalacsonyabb a helyi adó. Ennek emelése is szóba került többek közt a november 27-i képviselő-testületi ülésen. Marenics János polgármester felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy a város anyagi lehetőségei a küszöbön álló, szociális támogatásra vonatkozó változások miatt várhatóan kimerülnek a kötelező feladatok ellátásában. Ezért nem jut elegendő forrás az egyéb, infrastrukturális, sport- és kulturális kiadásokra.

A képviselő-testület az ülésen az adóemelés lehetőségét elutasította, emelte viszont az idegenforgalmi adó mértékét: 300 forintról 450-re. Ez a változás a helyi lakosokat nem érinti. A városatyák egyúttal felkérték a jegyzőt egy olyan rendszer kidolgoztatására, amely a kommunális adó kivezetésével egy jövedelemtől és vagyoni helyzettől függő új adónem, a települési adó bevezetésének koncepcióját tartalmazza. Emellett egy, a vállalkozásoknak nyújtott adókedvezmény részleteit is.