Pályaválasztási program Siklóson, a Batthyány Kázmér Általános Iskolában

Szerző: Nagy Andrea | 2016. október 28.

Siklóson is tovább folytatódik a pályaválasztási rendezvénysorozat, amely célja a diákok segítése a megfelelő szakma kiválasztásában.

Több iskola és vállalkozó részvételével zajlott október 24-én a pályaválasztási rendezvény az általános iskolások részére a siklósi Batthyány Általános Iskolában.

Bőrdíszműves, épületgépészeti, asztalos és informatikai szakmákkal ismertette meg a gyerekeket a Pécsi SZC Simonyi Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Pécsi SZC Mohácsi Radnóti Miklós Szakképző Iskolája pedig a rendész és egészségügyi képzésekkel, valamint a bólyi Pécsi SZC Montenuovo Nándor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma is bemutatta képzéseit.

Kamaránk a hiányszakmák ismertetésével, az ehhez kapcsolódó ösztöndíjrendszerrel, juttatások ismertetésével biztatta, motiválta és próbálta ösztönözni egy jó szakma kiválasztására a fiatalokat.

Miért világít a lámpa, mit jelent a villámcsapás, mitől megy tönkre a laptop, miért veszélyes egy leszakadt vagy logó vezeték, mit kell tenni, ha valakit áramütés ér?

Nős Lajos, kamarai tagunk beszélt a gyerekeknek játékosan a villamosságról, ezzel hozva közelebb a fiatalokhoz a villanyszerelő szakma szépségeit.

A Tornyos pékség finom süteményekkel csábította el a gyerekeket, ezzel bizonyítva azt, hogy a cukrász szakma választásával, ők is sok embernek tudnak majd örömet szerezni és biztos megélhetést biztosítani maguknak és a családjuknak.

A kalácskészítést a gyakorlatban is kipróbálhatták.

A rendezvény informatív és figyelemfelkeltő volt, de sajnos azt tapasztaljuk, hogy nagyon kevés fiatal akar szakmát tanulni, inkább az általános gimnáziumot választják, pedig szakmaválasztás mellet és után is lehet tovább tanulni, sőt akkor a plusz kredit pontok birtokában nagyobb az esély a továbbtanulásra.