Üdvözöljük a

Pincéről pincére – siklósi variációk Vincére | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pincéről pincére – siklósi variációk Vincére

Szerző: Sándor Andrea | 2014. január 23.

A borászok évi első ünnepe január 22-hez, Szent Vince napjához kötődik, amikor is a helyi borászok a vesszőszentelést követően végiglátogatják egymás pincéit, hogy egyenek, igyanak, beszélgessenek, de legfőképp, hogy megkóstolják a ház borait.

„Ha csurog a Vince, tele a pince”. Igaz nem a hólétől, hanem az esőtől voltak fényesek azok vesszők, amelyeket Dohány Zoltán egyházmegyei plébános megszentelt a Gyűdi keresztnél.

Minden évben ezzel a szertartással veszi kezdetét a Vince nap Siklóson.

A kicsit hűvös idő ellenére népes csapat kerekedett útra, hogy áldozzon ennek a nagyon régi hagyománynak, és végig látogassa a hegyoldalt, „pincéről-pincére”.

 

Miután a siklósi hegyoldalban, megközelítőleg 1100 pince van, ezért ezt a lehetetlen küldetés kategóriába sorolható feladatot, pár pince látogatásával lehet csak teljesíteni.

 

A Siklósi Borbarátnők és Gaszrohölgyek által szervezett túra első állomása Laczkovich Miklós Szentkút-völgyi picéjéhez vezetett. A családi pincészet egy közel 150 éves múlttal büszkélkedhet, ahol Laczkovich Miklós már a családban megtanulta a borkészítés művészetét, amit a különböző iskolákban tökéletesített, hogy később, mint a siklósi hegyközség elnöke, valamint szőlész-, és borászati szakoktató szerezzen magának és a borvidéknek hírnevet. Siklós város önkormányzata Laczkovich Miklóst díszpolgárává választotta.

 

Az út második állomása a siklósi alpolgármester, Mikola János pincéjébe vezetett, ahol nagyon finom fehér borokat kóstolhattunk.

 

Utána az Akasztófa dűlő kisebb és nagyobb pincéi következetek sorra, a szintén régi, családi pincészet a Fontányi testvérek pincéje, Riczu Tamás pincéje, valamint a Borbarátnők saját pincéik, ahol finom töltött káposztával látták vendégül az elfáradt pincejárókat.

 

A többi étel is magáért beszélt, a pinceajtóra kiakasztott svártli, házi sonka, kolbász, töpörtyű  fantasztikus élményt nyújtott.

 

Ez a Vincze nap is egy kellemes, barátokkal eltöltött, szép hagyományokat ápoló ünnep volt és reméljük az is marad.