Üdvözöljük a

Változnak az adók jövőre Siklóson? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Változnak az adók jövőre Siklóson?

Szerző: Nagy Andrea | 2014. november 20.

Siklós Város képviselőtestülete november utolsó hetében fogja tárgyalni a jövő évi adórendeletét, amely megvitatásához – a Kamarát is bevonva - előzetes egyeztetést hívott össze.

A most életbe lépett, és elfogadott új adótörvényeket ismeretében a Polgármester úr, majd a Jegyző úr ismertették a törvény adta lehetőségeket illetve a törvényi kötelezettségeket, amelyekkel a Városnak, az Önkormányzatnak számolni kell az új adótörvényeik megfogalmazásánál.

 

Polgármester úr megjegyezte, hogy nem híve az adóemelésnek, de ha minden marad a régiben, akkor nem marad forrás a fejlesztésekre. Ezért úgy kell az új adórendeletet átstrukturálni, hogy a város fejlődni tudjon, de az ne rójon nagy terhet se a vállalkozókra, se a lakosságra.

 

A Kamara részéről, dr.Kovács Tibor siklós városi elnök megjegyezte, hogy a vállalkozókat sújtó telekadó ilyen formában nem éri el célját, mindenképp felül kéne vizsgálni, és ha javasolhatná, differenciáltan kellene alkalmazni.

 

Polgármester úr egyet értett vele és hozzáfűzte, hogy a városnak elsődleges célja a vállalkozók megtartása, hiszen most már ők adják a város adóbevételének 70%-át.

Megfontolásra ajánlotta, hogy kapjanak adómentességet, az iparűzési adó alól, 5 évig azok a vállalkozások, akik tevékenységüket itt szeretnék folytatni és 10 főnél többet foglalkoztatnak.

De lineárisan csökkentené azon vállalkozások iparűzési adóterhét, akik meghatározott létszámmal bővítenék a vállalkozásukat.

 

Az önkormányzatok helyzete sajnos egyre nehezebb a növekvő terhek és a fokozatos pénzmegvonások következtében. Nem lesz könnyű dolguk az új adórendelet megfogalmazóinak, de reméljük mind a vállalkozások, mind a lakosság számára kölcsönös kompromisszum születik.