Üdvözöljük a

A cégvezetők pozitívan értékelik Magyarország EU-tagságát | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A cégvezetők pozitívan értékelik Magyarország EU-tagságát

Szerző: Pfiszter Melinda | 2014. június 2.

A vállalati szférára egyértelműen pozitív hatással van Magyarország európai uniós tagsága. A cégek közel fele kedvező hatásokról számolt be-derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. májusban végzett reprezentatív felméréséből.

A GKI a feldolgozóipari, az építőipari, a kereskedő és az üzleti szolgáltató vállalkozások körében végzett kutatást, az 1004 válaszadó cégvezetőt Magyarország uniós tagságának tapasztalatairól.

A kutatásból kiderült, hogy a vállalati szférára Magyarország EU-tagsága egyértelműen pozitív hatást gyakorol: a cégek 49 százaléka az általuk érzékelt kedvező hatásokról számolt be, a hátrányok túlsúlyát mindössze 6 százalékuk említette. A fennmaradó 45 százalék működése során nem érez az EU-tagságból származó pozitív és negatív hatásokat sem.

A legfrissebb kutatás szerint minél nagyobb egy cég, annál sikeresebben tudja kihasználni a tagságból származó előnyöket.

A nemzetgazdasági ágazatok közül az iparban érezhető leginkább a kedvező hatások túlsúlya, s ezen belül is legerősebben az építőanyag-gyártásban, ahol 88 százalék számára pozitív, negatív hatásról pedig egy cég sem számolt be. Az IT-szektor is kiemelkedik, itt 80 százalék a kedvező hatásról beszámolók aránya, míg kedvezőtlenekről egy cég sem tudósított. A gépiparban ugyanez az arány 72, illetve 2 százalék. A kedvezőtlen hatások túlsúlyáról a legnagyobb arányban a bőrtermékek gyártása (20 százalék) valamint a szállítás, raktározás, logisztika (15 százalék) területéről érkeztek jelzések.

Az euró bevezetésétől a megkérdezettek 42 százaléka inkább pozitív, 14 százalék inkább negatív hatásokat várna.

 

Forrás: Hr Portál