Üdvözöljük a

A diákoknak is kell adóbevallást készíteniük | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A diákoknak is kell adóbevallást készíteniük

Szerző: Pfiszter Melinda | 2014. május 26.

A szünidőben több ezer diák vállal munkát, sokan azonban elfelejtik, hogy adóbevallást kell készíteniük. Pedig mint mindenkinek, aki munkát vállal, nekik is bevallási kötelezettségük van.

Sok diák úgy dönt, hogy a szünidőben dolgozik. Azért, hogy a tanévkezdésre tehermentesítse szüleit, vagy azért, hogy saját maga megélhetését, szórakozását megfinanszírozza.

A diákok számára szervezett kereteken belül több helyen is kínálnak munkalehetőségeket. A diákmunka hálózatok több ezer tanulónak adnak munkát. Az idei nyárra is számos helyet kínálnak. Szakemberek mindenképpen azt javasolják, hogy a diákok lehetőség szerint diákszövetkezeteken keresztül vállaljanak munkát, hiszen ez biztonságot nyújt, a diákok mindenképpen megkapják a ledolgozott órák után járó fizetésüket.

Aki dolgozik, annak tudnia kell, hogy munkavállalóként bevallásra kötelezett. Azoknak a diákoknak, akik tavaly nyáron vállaltak munkát, a bevallást május 20-ig kellett benyújtaniuk, az idén nyáron munkát vállalók esetében a határidő 2015. május 20. Az igazolásokat, amelyek alapján el kell készíteniük a bevallásukat, január 31-ig fogják megkapni a munkáltatójuktól.

Bevallási kötelezettség egyetlen esetben nincs. Akkor, ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében végezte a diák a munkát. Ebben az esetben a törvény meghatároz egy mentesített keretösszeget, ami 2014. évben napi 4510 forint. Ha ennyit, vagy ez alatt kapott a diák jövedelmet, akkor nincs bevallási kötelezettsége.

Forrás: Edupress