A digitális oktatásban rejlő lehetőségek

Szerző: Purger Valéria | 2014. június 11.

A digitális oktatás számos előnye közül is kiemelkedik, hogy lehetőséget biztosít minden életkorban, földrajzi kötöttségektől függetlenül, sokrétű tudásforrást biztosítva, alacsony költségekkel vagy teljesen ingyen, hogy a tanulók személyre szabott módon, a saját ütemükben tanulhassanak.

Az élet minden területére kiható digitális forradalom az oktatás világát sem hagyja érintetlenül. Az európai gyerekek már 7 éves koruktól aktívan használják a világhálót és az európai polgárok 76%-ának van szélessávú internet az otthonában. Mindennek ellenére a kutatások azt bizonyítják, hogy a korai IT-használat nem feltétlenül garantálja a digitális kompetenciák magas szintjét. Ahogy a munkaerőpiac által igényelt szakmák egyre inkább tudás- és digitális készség-intenzívvé válnak, az európai munkaerőpiac versenyképessége megőrzésének záloga az oktatási és képzési rendszer tudatos modernizálásában van.

Az oktatási és képzési rendszer átalakításának sikere a pedagógiai, szervezeti és technológiai innováció mértékétől függ. A lassú indulás után ma már Európában is elterjedtek a szabadon felhasználható oktatási segédanyagok.

Az EU által létrehozott Open Education Europa portál adatai alapján a spanyolok indítják a legtöbb kurzust, de Anglia, Franciaország és Németország is élenjáró, de a gazdasági válság következtében a tagországok több mint fele csökkentette az oktatásra és képzésre fordított kiadásait 2008 és 2011 között.

A minőségi és mindenki számára hozzáférhető oktatás biztosítása azonban az európai versenyképesség feltétele, amelyben a digitális tanulás meghatározó szerepet játszhat. Mindazonáltal fontos az alapos mérlegelés és annak helyi szintű vizsgálata, hogy a technológiafejlesztésbe való befektetés megtérülése a digitális tanulási technikákat a klasszikus tanulási módszerek hatékony alternatívájává teszi-e.

 

forrás: www.observatory.org.hu