Üdvözöljük a

A dobogó legmagasabb fokára állhattak | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A dobogó legmagasabb fokára állhattak

Szerző: Bonyár Marietta | 2018. május 23.

Az idén 11. alkalommal megrendezett kamarai SZKTV és OSZTV versenyeken országosan 7032 diák vett részt. A versenyek döntőjén 43 szakmában 233 tanuló mérte össze tudását. A baranyai versenyzők közül nyolcan állhattak fel a dobogó valamelyik fokára, hárman közülük a legfelsőre.

A pécsi Benkő Bianka, a PSZC Simonyi Károly Szakgimnázium és Szakközépiskolájának tanulója, a szakma alapjait pedig a Knoch Bőrdíszműves Kft.-nél sajátította el, a bőrdíszművesek versenyében bizonyult a legjobbnak. Mint mondja, nagy örömet okozott számára, hogy ezen a jelentős megmérettetésen a döntőbe jutott, ami nagy meglepetésére sokkal könnyebb volt mint a középdöntő, egy többfunkciós neszesszert és egy laptáskát kellett készíteni, ami szerencsére semmilyen problémát nem okozott. Természetesen, mint minden versenyző ő is nagyon izgult, mert nagy volt a tét, de amint elkezdődött a verseny elmúlt és csak a feladatra koncentrált.
- Az érzést, amikor a nevemet hallottam, mint első helyezett, azt nem lehet megfogalmazni, fantasztikus volt – emeli ki.
- Ebben az esztendőben ketten is az élmezőnyben végeztek, Bianka az első, míg Matók Petra, második lett - mondja hangjában nem kis büszkeséggel Knochné Kaiser Ildikó, a Knoch Bőrdíszműves Kft. cégvezetője.
- Várható volt a siker, ugyanis nemcsak gyorsan, de szépen is dolgoznak. Nagyon örültünk az elért eredményeiknek. Mind a ketten továbbtanulnak, leérettségiznek. Csaknem húsz éve foglalkozunk tanulókkal, a mostani szép eredmények a koronát tették fel rá.

 

A gépgyártás-technológiai technikusok közül a dobogó legfelső fokára a PSZC Zipernowsky Károly Műszaki Szakgimnázium diákja, Korán István állhatott fel.
- Amikor jelentkeztem a versenyre, úgy gondoltam nincs semmi vesztenivalóm, s ha sikerül jó helyezést elérnem, akkor nem kell évvégén technikusi vizsgát tennem, meg, ha munkahelyet keresek jó ajánló levél lehet, egyben jó lehetőség arra, hogy felmérjem tudásomat, mi az erősségem, s miben kell még fejlesztenem magam – kezdi beszélgetésünket.
Szólt arról is, hogy az országos döntőbe öten jutottak be. Egy palackprést készítése volt a feladat. E mellett 3D-s, 2D-s számítógépes rajzokat, CNC programot készítettek.
- Nagyon örültünk, amikor kiderült, hogy a tanítványunk végzett az első helyen - veszi át a szót, Dusa András az iskola tanára, aki egyben Korán István osztályfőnöke is.
- István jó eredménye a benne meglévő olyan tulajdonságoknak is köszönhető - a szakmai elméleti és gyakorlati tudása mellett -, hogy nagyon jó a stressztűrő-képessége, kreatív, gyors, de egyben pontos is. E mellett a számítástechnikában is otthon van, az országos Autocad versenyen harmadik lett.

 

A hűtő- és légtechnikai rendszerszerelők között Kulina András, a PSZC Simonyi Károly Szakgimnázium és Szakközépiskolája, a GLT Delta Kft. tanulója állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.
- A versenyre való jelentkezéskor az volt az igazán csábító, hogyha sikerül jó helyezést elérni, akkor nem kell szakmunkásvizsgát tenni. Az országos döntőbe Pécsről ketten jutottunk tovább, ahol a feladat Split klímarendszer telepítése volt. Mindenki nagyon örült az elért eredményemnek, a gyakorlati helyemen egy oklevéllel is elismertek, amit a cég két tulajdonosa és a gyakorlati oktatóm is aláírt – mondja.
- Igyekszünk megszerettetni a hozzánk jelentkező tanulókkal a szakmát, talán ennek is köszönhető, hogy szinte minden évben van közöttük néhány, aki részt vesz a szakmunkás-tanulók részére kiírt versenyeken, s általában sikerrel veszi az akadályokat is - hangsúlyozza Csukás Béla, a GLT Delta Kft. szakoktatója.