Üdvözöljük a

A duális oktatók a kamarában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A duális oktatók a kamarában

Szerző: Cséfalvay Ágnes | 2015. június 4.

A duális szakképzésben érintett vállalkozások és szakképző iskolák képviselői tanácskoztak a kamarában hétfőn. 2015. július 1-jétől a gyakorlati képzés csak a vállalkozásoknál valósítható meg.

Várszegi Gyula szakképzési alelnök köszöntötte a közel 100 résztvevőt. A fórumon elhangzott, július 1-je után csak az a 10-11. osztályos szakmát tanuló maradhat az iskolai tanműhelyben, akire a kamara a garanciavállalás keretében névre szóló igazolást állított ki, s nem lehetett céghez kihelyezni gyakorlatra. 2015. szeptember 1-től, a cégeknél a mester szinttel rendelkező szakmákba csak mestervégzettséggel rendelkező oktató foglalkozhat a tanulókkal. Az oktatóknak az állami kerettanterv szerint az iskola helyi programját figyelembe véve kell tanítani a diákot.

 

A kamarák a TÁMOP 2.3.4. B pályázati program keretében 80%-os támogatással képezik a leendő mestereket. Baranyában 145 fő támogatott gyakorlati oktató végez november 30.-áig. Ez által cége alkalmas lesz a minőségi gyakorlati oktatásra.

 

Rittlinger Zoltán, a Mohácsi Radnóti Miklós Szakképző Iskola igazgató helyettese, a duális képzésben szeptembertől induló iskolai feladatokról és újszerű együttműködésről beszélt.