Üdvözöljük a

A gyakorlati képzés ingyenes! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A gyakorlati képzés ingyenes!

Szerző: Szemere Adrienn | 2015. december 2.

Azon tanulótól, aki a képzésben való ingyenes részvételre jogosult, a gyakorlati képzést folytató szervezet a gyakorlati képzés megszervezéséért, végzéséért és a gyakorlati képzés feltételeinek a biztosításáért a tanulótól vagy a tanuló szülőjétől (gyámjától) nem kérhet és nem fogadhat el, a tanuló vagy a tanuló szülője (gyámja) pedig a gyakorlati képzést folytató szervezetnek nem adhat semmilyen pénzbeli, anyagi, természetbeni hozzájárulást vagy költségtérítést.

Milyen jogi következményekkel kell számolnia a gazdálkodó szervezetnek, ha a tanulótól a gyakorlati képzésért mégis költségtérítést kér?
Ha a gazdálkodó szervezet a tanulótól a gyakorlati képzésért költségtérítést kér, törvénysértést követ el. A tanuló elméleti képzését végző szakképző iskola kötelessége, hogy a tilalom megszegéséről-a tényről tudomást szerezve- a területileg illetékes gazdasági kamarát 15 napon belül tájékoztassa.

A gazdasági kamara - a gazdasági érdek-képviseleti szervezetekkel együttműködve - a vétkes gazdálkodó szervezetet legfeljebb 5 évre eltilthatja a gyakorlati képzésben való részvételtől.

A gazdálkodó szervezet az elfogadott pénzbeli, anyagi, természetbeni hozzájárulást vagy költségtérítés összegét köteles visszafizetni a tanulónak vagy a tanuló szülőjének.

A tilalmat megszegő gyakorlati képzést folytató szervezet nevét a kamara nyilvánosságra hozza a honlapján, az eltiltó határozatot követő 5 munkanapon belül.