Üdvözöljük a

„A jó szakma felér egy diplomával!” - lezárultak az írásbeli elődöntők | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„A jó szakma felér egy diplomával!” - lezárultak az írásbeli elődöntők

Szerző: Bonyár Marietta | 2016. január 22.

Ebben a tanévben kilencedik alkalommal szervezi meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, immár 40 szakképesítésben a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt a nappali tagozaton végzős tanulók számára.

A versenyek fő célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése. A végzős tanulók és iskoláik megfeleltetése a gazdaság igényeinek, és nem utolsó sorban a megmérettetés és a kiemelkedő eredmény elérésének lehetősége a szakképzésben résztvevő tanulóknak.


A 2016. évi versenyekre országosan 40 szakmában több mint 5.600 fő jelentkezett.


Baranya megyében 28 szakmában, 15 iskolából 270 tanuló nevezett a versenyekre. Ez a szám ilyen magas még sosem volt, a verseny egyre népszerűbb a diákok körében. Ennek egyik oka talán az is, hogy aki a versenyen jól teljesít felmentést kaphat a szakmai vizsga egy része vagy akár egésze alól. A korábbi évekhez hasonlóan a vendéglátó ipari szakmákban indultak legtöbben a megmérettetésen, de a gépipari szakmákban és a kereskedelemben is magas a versenyzői létszám.


A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett elődöntők január 5. és 21. között zajlottak, összesen 252 fő részvételével. Az elődöntőn jól teljesítő tanulók egy további válogató versenyre kapnak meghívást, akik közül a legjobb eredményt elérők jutnak tovább a verseny döntőjébe.

 

A verseny során a pártatlanság és az esélyegyenlőség maximális érvényesülését garantálják a központilag egységes feladatok, az azonos időben történő lebonyolítás, a dolgozatok egységes szempontrendszer alapján történő javítása és a nyilvánosság biztosítása. A verseny hangsúlyozottan gyakorlatorientált, az elméleti részeken is a versenyzők gyakorlatban alkalmazható tudását, teljesítményét méri.


A kijavított dolgozatok megtekintésére idén is lesz lehetősége a tanulóknak, várhatóan február 10-én a kamarában. A Versenyszabályzat szerint a megtekintésen csak a versenyző vehet részt, folyamatos felügyelet alatt. Észrevételt kizárólag az értékelési útmutatóban foglaltaktól eltérő javítás vagy az értékelés számszaki hibája esetén tehet.


A versenyek országos döntője, hasonlóan a korábbi évekhez, a Szakma Sztár Fesztivál keretében kerül megrendezésre 2016. április 18-20. A verseny közönsége a szakmai érdeklődőkön és a széles közvéleményen túl, azok a pályaválasztás előtt álló fiatalok, akik az egyes szakmák utánpótlását jelentik. Számukra jelentős motiváció, hogy a helyszínen láthatják versenyző társaikat, akiket majd követhetnek. A versenyzők pedig több ezer látogató előtt mutathatják meg tudásukat, szerezhetnek dicsőséget önmaguk, szüleik, tanáraik, szakmájuk és iskolájuk számára.


A kiemelkedő eredményt elérő versenyzőket az MKIK meghívja a WorldSkills és EuroSkills nemzetközi versenyek hazai válogató versenyeire, melynek győzteseiből kerülnek ki azok a fiatal szakemberek, akik képviselhetik Magyarországot a nemzetközi szakmai versenyeken.