Üdvözöljük a

A példátlan összefogás megvalósult eredménye | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A példátlan összefogás megvalósult eredménye

Szerző: Szemere Adrienn | 2015. február 16.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara társadalmi szerepvállalása keretében hozzájárult, hogy az országban egyedülállóan és elsőként az Országos Mentőszolgálat Dél-Dunántúli régiójában Oktatóközpont kerüljön átadásra.

Az ünnepélyes avatóra február 13.-án került sor, melyen az Országos Mentőszolgálat bemutatta az elkészült oktatóbázist. Az oktató központ létrehozásában nyújtott támogatásért Kamaránk és a szakképzési osztály munkatársa egy-egy elismerő oklevelet vett át.

A kamara megkeresésének eredményeként a Pécsi Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, valamint a SZTÁV Felnőttképző Zrt. is együttműködött az Oktató Központ létrehozásában.

A festő munkálatok elvégzése Battyányi József vezetésével történt, neki köszönhető a nagytermet díszítő 3 freskó megálmodása is. Az egyik freskó a múlt és a jelen mentőautóját ábrázolja, a második az Országos Mentőszolgálat emblémáját jeleníti meg. Harmadikként a mentők védőszentjét, Szent Kamillt ábrázoló freskót készítettek, melynek aktualitása is van, hiszen éppen 400 éve halt meg.

Ezeket, nem más, mint a Vatikánban tevékenykedő Lencsés Zsolt freskófestő művész készítette el, természetesen a tanulók aktív bevonásával.

 

És a munkálatok itt nem értek véget, hiszen a teljes szárny díszítőfestést kapott.

 

A festőmunkálatok teljes egészében támogatás keretében valósultak meg, melynek értéke több millió forint.

 

A SZTÁV Zrt. pécsi kirendeltsége gyenge és erősáramú villanyszerelést végzett, a munkálatok során a vezetékek hálózat kialakítására, érintésvédelmi vizsgálatára került sor. A szerelvények bekötésében, az elosztók és a világítástechnika kialakításában a gyakorlati oktatásban résztvevő szakoktatók és tanulóik segédkeztek. Ezen felül szakértői tevékenységgel is hozzájárultak az oktató központ létrehozásához. A támogatás mértéke a SZTÁV Zrt. esetében is több százezer forint értékű.

 

Az oktatóközpont a mentődolgozók szakmai képzését, továbbképzését, valamint a sürgősségi ellátásban dolgozók szakképzését, tudásuk szinten tartását szolgálja majd. Lehetőség lesz a szabványos eljárásrendek megtanítására, gyakorlására.

 

A központ alkalmas videó konferenciák megtartására is, mely új alternatívát kínál a központtal való kapcsolattartásra, továbbá a regionális mentőszervezeti értekezletek is itt zajlanak majd.