Üdvözöljük a

A szakképzés átalakításának célja a szakemberek biztosítása a gazdaságnak | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A szakképzés átalakításának célja a szakemberek biztosítása a gazdaságnak

Szerző: Sarkadiné Schmidt Alexandra | 2016. szeptember 29.

A szakképzési rendszert azért kellett átalakítani, hogy jól képzett szakembereket és munkavállalókat adjon a magyar gazdaságnak - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára 2016. szeptember 28-án a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara rendezvényén, Budapesten.

Odrobina László kiemelte: a tavaly elfogadott törvénymódosítással erősítették a szakképzéshez való hozzáférést, a duális képzést, és létrehozták a hatékony képzést végző rugalmas intézményeket.


A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az új iskolatípusokkal - a szakgimnáziumokkal, szakiskolákkal - erősítik a szakmai képzés vonzerejét, új szakmai képesítéseket vezettek be, korábban költségtérítéses tanfolyamon megszerezhető szakmákat tettek ingyenessé.


A duális képzés erősödését jelzi, hogy csökkenő demográfia mellett 5 ezerrel többen, 53 ezren vesznek részt a rendszerben.


Obrobina László a képzési intézményekkel kapcsolatos felvetésre válaszolva elmondta: működő iskolarendszert kellett a gazdaság igényeihez igazítani, ami nem könnyű feladat, új szemléletet kell kialakítani, arra törekednek, hogy a tananyagok kidolgozásában vállalati szakemberek is részt vegyenek.


A rendezvényen hivatalosan is meghirdették a Szakképzési Díj 2017 pályázatot. Három kategóriában - motiváció, kooperáció, innováció – pályázhatnak magyarországi székhelyű vállalatok, iskolák, kamarai szervezetek, közintézmények, társadalmi szervezetek és magánszemélyek 2016. szeptember 29. és december 15. között.


Forrás: MTI, NGM

Kapcsolódó anyagok: