Üdvözöljük a

A szakképzés makrogazdasági haszna | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A szakképzés makrogazdasági haszna

Szerző: Purger Valéria | 2014. május 29.

A szakképzés hozzájárulását a gazdasági versenyképességhez gyakran alulértékelik, annak ellenére, hogy a kutatások a képzettség szintjének növekedése és a termelékenységnövekedés között pozitív kapcsolatot mutattak ki.

Európa országaiban a gazdasági fejlődés és a versenyképesség elősegítése szempontjából elengedhetetlen a munkaerő képzettségének fejlesztése. A szakképzés hozzájárulását a gazdasági versenyképességhez azonban gyakran alulértékelik, annak ellenére, hogy a kutatások a képzettség szintjének növekedése és a termelékenységnövekedés pozitív kapcsolatára hívják fel a figyelmet.

Az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ (Cedefop) év eleji kiadványa a témát két oldalról közelíti meg: először megvizsgálja a különböző készség-szintek (felsőfokú, felső-középfokú-, ill. alsó-középfokú szakmai képzés, alsó-középfokú általános képzés és alacsony képzettség) hatását a munka termelékenységére, másodszor számba veszi a tanúsítvánnyal nem alátámasztott készségeket is.

A tanulmány egyik fő konkluziója, hogy az általános és a szakmai képzés kiegészíti egymást, továbbá, hogy a készségek akkor járulnak leginkább hozzá a termelékenység növekedéséhez, amikor az elismert, tanúsítvánnyal is „igazolt” készségek képzés során is megerősítésre kerülnek. A felső-középfokú szakmai képzésnek szintén pozitív hatása van a munkatermelékenységre, amennyiben az tanulószerződéses gyakorlati képzéssel vagy munkahelyi képzéssel van kiegészítve.

 

 

Forrás: http://observatory.org.hu