Üdvözöljük a

A tanulói felelősségbiztosítás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A tanulói felelősségbiztosítás

Szerző: Szemere Adrienn | 2015. december 9.

 

 

 

A szakképzésben részt vevő tanuló részére, a gyakorlati képzés szervezője köteles felelősségbiztosítást kötni. Képzés szervezőjének tanulószerződés esetében a gazdálkodó szervezet minősül, így a felelősségbiztosítás kötésének kötelezettsége őt terheli. (Együttműködési megállapodás esetén az iskolát).

 

 

 

A tanulói felelősségbiztosítás célja kettős. Egyrészt a tanuló által harmadik személynek okozott kár megtérítése-ez tekinthető a klasszikus értelemben vett felelősségbiztosításnak-, másrészt a tanulókat a gyakorlati képzés során ért károk (pl. személyi sérülés) fedezetének biztosítása.

E kettősség feloldása akkor lehetséges, ha a gazdálkodó szervezet olyan biztosítónál köti meg a felelősségbiztosítást, amelynek ajánlata magába foglalja a tanulót ért kárt ugyanúgy, mint az általa harmadik személynek okozott kárt.

A tanuló javára megkötött felelősségbiztosítás  a tanulónak okozott kár megtérülését biztosítja, míg a balesetbiztosítás a tanuló balesete esetén nyújt térítést a tanulónak.
A tanuló felelősségbiztosítása névre szóló, azt a gazdálkodó szervezet általános felelősségbiztosításával nem lehet együtt kezelni.
A tanulószerződéssel kapcsolatos jogviták elbírálása a bíróság hatáskörébe tartozik.