Üdvözöljük a

A tanulói felmondás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A tanulói felmondás

Szerző: Bakó Eszter | 2014. október 29.

A szakképzésben részt vevő tanuló a gyakorlati képzés során tanulja meg többek között, mi a munkafegyelem, hogyan kell a munkához, kollégákhoz viszonyulni, és a munkaterületet rendben tartani. Meg kell tanulnia, hogy a munkahelyen vannak jogok és kötelességek mindkét fél részéről.

A tanulónak lehetősége van – megfelelő indok mellett -, hogy képzőhelyet váltson, melyet írásban kell bejelenteni. Ezt – a rendkívüli eseteket leszámítva - félévente teheti meg. Tanulói felmondás esetén a tervezett gyakorlati képzőhely váltás előtt 15 munkanappal kell benyújtani.

Ehhez az „Áthelyezési kérelem” című nyomtatványt kell kitölteni a tanulónak, a lemondó – és az új képző cégnek, illetve az iskolának.

A tanuló adott gazdálkodó szervezetnél akkor kezdi meg a képzést, amikor a NAV – bejelentés megtörténik. Ezért célszerű, hogy az „Áthelyezési kérelem” először a lemondó képzőhelyhez kerüljön, akinek a NAV kijelentés napját úgy kell megjelölni, hogy az megegyezzen a lemondás napjával.

A fogadó gazdálkodó szervezet gyakorlati képzés kezdetéül a NAV – bejelentés napját kell, hogy megjelölje. Ezzel elkerülhető lesz, hogy az érintett képzőhelyeknek önellenőrzést kelljen végrehajtani, hibás bejelentés miatt. Áthelyezési kérelem nyomtatvány letölthető a Pécs- Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapjáról.