Üdvözöljük a

A tanulószerződés megszűnésének módja - végzősök esetén | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A tanulószerződés megszűnésének módja - végzősök esetén

Szerző: Bakó Eszter | 2014. június 12.

          A tanulószerződés a szakképzési törvény szerint a szakmai záróvizsga utolsó napján szűnik meg sikeres évzárás esetén.

A tanulószerződés a szakképzési törvény szerint a szakmai záróvizsga utolsó napján szűnik meg sikeres évzárás esetén. Alapja a tanulói jogviszony, tehát ha ez megszűnik, megszűnik a tanulószerződés is. Sikertelen évzárás esetén azonban az iskola augusztus 31 – ig meghosszabbítja a tanulói jogviszonyt, így a gazdálkodó szervezetnek is meg kell hosszabbítani a szerződést, amennyiben a tanuló még szeretne nyáron dolgozni és felkészülni az októberi szakmai záróvizsgára.

Ha az évzárás sikeres volt, a következőképpen alakul az év vége, végzős tanulók esetében:
Május 2. után 10 munkanap felkészülési szünet jár a tanulóknak, hogy felkészülhessenek az írásbeli vizsgáikra. A vizsgák után, mivel a tanulószerződéses jogviszony él, dolgozni kötelesek az év végi gyakorlati és szóbeli vizsgáik megkezdéséig. Ez a tanulóknak egyrészt a jogviszonyból fakadó kötelességük, másrészt lehetőség, hogy az év végi vizsgájukra megfelelő szinten felkészülhessenek.
Ha ezzel a lehetőséggel májustól a tanulók már nem kívánnak élni, úgy április 30 – val közös megegyezéssel meg lehet szüntetni a tanulószerződést. A tanulószerződés megszüntetésének napjától ki kell jelenteni a tanulókat a NAV – nál is, erről a szakképzési törvény értelmében a Kamarát 5 napon belül értesíteni kell.
Ha májusban, hónap közben szűnik meg a tanulószerződés, az elszámolható havi normatívát arányosítani kell.