Üdvözöljük a

A tanulószerződés megszüntetése végzős tanulók esetében | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A tanulószerződés megszüntetése végzős tanulók esetében

Szerző: Bakó Eszter | 2013. április 26.

A tanulószerződés a szakképzési törvény szerint a szakmai záróvizsga utolsó napja - sikeres évzárás esetén.

A tanulószerződés a szakképzési törvény szerint a szakmai záróvizsga utolsó napja - sikeres évzárás esetén. Alapja a tanulói jogviszony, tehát ha ez megszűnik, megszűnik a tanulószerződés is. Sikertelen évzárás esetén azonban az iskola augusztus 31 – ig meghosszabbítja a tanulói jogviszonyt, így a gazdálkodó szervezetnek is meg kell hosszabbítani a szerződést, amennyiben a tanuló még szeretne nyáron dolgozni és felkészülni az októberi szakmai záróvizsgára.

 

Ha az évzárás sikeres volt, a következőképpen alakul az év vége, végzős tanulók esetében:
Május 2. után 10 munkanap felkészülési szünet jár a tanulóknak, hogy felkészülhessenek a május 13-17-ig tartandó írásbeli vizsgáikra. A vizsgák után, mivel a tanulószerződéses jogviszony él, dolgozni kötelesek az év végi gyakorlati és szóbeli vizsgáik megkezdéséig. Ez a tanulóknak egyrészt a jogviszonyból fakadó kötelességük, másrészt lehetőség, hogy az év végi vizsgájukra megfelelő szinten felkészülhessenek.


Ha ezzel a lehetőséggel májustól a tanulók már nem kívánnak élni, úgy a 10 nap kiadott szabadság után, közös megegyezéssel május közepén meg lehet szüntetni a tanulószerződést. A tanulószerződés megszüntetésének napjától ki kell jelenteni a tanulókat a NAV – nál is, erről a szakképzési törvény értelmében a Kamarát 5 napon belül értesíteni kell.


A tanulószerződés megszűnésekor az elszámolható havi normatívát arányosítani kell.