Üdvözöljük a

A tanulószerződéses normatíva elszámolhatósága | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A tanulószerződéses normatíva elszámolhatósága

Szerző: Strasz Eszter | 2014. október 1.

A tanulószerződések után lehívható/elszámolható normatíva a tanulószerződésben meghatározott díj kifizetésének elmaradása vagy csökkentése, illetve a tanulószerződés szüneteltetése esetén az alábbiak szerint történik.

A gyakorlati képzés költségeinek a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolásánál figyelembe vehető gyakorlati képzési normatívák mértékéről és a csökkentő tétel számításáról szóló 280/2011. (XII.20.) Kormányrendelet a normatíva elszámolhatóságát a hatályos tanulószerződés alapján gyakorlati képzés megszervezéséhez köti.

 

Amennyiben a gazdálkodónál a tanulószerződés alapján fennáll a gyakorlati képzés megszervezésének kötelezettsége  – függetlenül attól, hogy a tanuló igazolt vagy igazolatlan mulasztása miatt van-e kifizetés a tanuló részére -, elszámolhatja a kötelezettségcsökkentő tétel teljes összegét.

 

Azonban ha szünetel a tanulószerződés akkor a gyakorlati képzést szervező hozzájárulásra kötelezettnek az adott tanuló esetében nincs gyakorlati képzés szervezési kötelezettsége, ezért ezen tanulók tekintetében a tanulószerződés szüneteltetésének időtartama alatt nem tarthat igényt a szakképzési hozzájárulás kötelezettség teljesítésével összefüggő normatív csökkentő tételre, illetve a csökkentő tétel, vagy annak egy részének visszaigénylésére.