A VII. Szakma Sztár Fesztivál

Szerző: Strasz Eszter | 2014. április 23.

Baranyai versenyzők közül négyen is dobogóra állhattak a VII. Szakma Sztár Fesztiválon, ketten első és ketten második helyezést értek el.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2014-ben hetedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére a VII. Szakma Sztár Fesztiválon 2014. április 14-16. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor, melynek díjkiosztó, záró ünnepélyén Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett.


A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.

A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!”

 

Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott 38 szakképesítésben hirdették meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.


A versenyeken a következő szakmák tanulói vettek részt:


SZKTV:    ács, állványozó / bőrdíszműves / burkoló / bútorasztalos / cukrász / élelmiszer- és vegyiáru-eladó / épületasztalos / férfiszabó / festő, díszítő, mázoló és tapétázó / fodrász / gépi forgácsoló / géplakatos / hegesztő / hűtő- és légtechnikai rendszer-szerelő / kárpitos / kozmetikus / kőműves / központifűtés- és gázhálózat- rendszerszerelő / műszakicikk eladó / női szabó / pincér / ruházati eladó / szakács / szerkezetlakatos / szerszámkészítő / tetőfedő / villanyszerelő / víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő.


OSZTV:    automatikai technikus/ bútoripari technikus / elektronikai technikus / erősáramú elektrotechnikus / épületgépész technikus / gépgyártástechnológiai technikus / kereskedő / magasépítő technikus / mechatronikai technikus / vendéglős.

A verseny fordulói: elődöntők, előválogatók, döntők.
Az elődöntőkön országosan közel 4.000 fő vett részt, melyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák bonyolítottak le, Baranyában 211 tanuló írt írásbelit. Az elődöntőkön a legjobb eredményt elérő versenyzők kerültek behívásra a szakmák előválogatóiba. .


A végső megmérettetésre, a döntőkre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor.
Idén 106 iskolából 194 diák került be a szakmai versenyek országos döntőjébe, közöttük 4 baranyai iskolából 10 tanuló versenyezett 8 szakmában. A versenyen a 60%-os eredményt elérők felmentést kaphatnak a tanév végén esedékes szakmai vizsgarészek alól. Így a versenyben elért eredménye alapján idén a tanulók 80 %-a kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.

 

A nemzetközi versenyekre a 2014. márciusi I. SkillsHungary Nemzeti Döntőn, illetve a már korábban kiválasztott versenyzők a szakmai szponzorok által összeállított felkészülési ütemterv szerint mérték össze erejüket a VII. Szakma Sztár Fesztiválon. EuroSkills bemutatót tartottak a vállalati ICT csapat, a faipari technológiák (bútor-, épületasztalos, faipari gépkezelő) versenyszámok csapatainak tagjai, valamint a villanyszerelő és festő versenyzők. A mechatronika versenyszám szponzora pedig a 2015. évi WorldSkills versenyre a fesztivál keretében tartotta a válogató versenyek egyik fordulóját.

A 2018. évi EuroSkills verseny Budapesten történő megrendezésére beadott magyar pályázatról 2014. májusában a franciaországi Lille-ben fog dönteni a EuroSkills szervezete.

A fesztiválon ingyenes részvétellel idén közel 15 ezer látogató vett részt. Vidéki iskolákból, a területi kamarák szervezésében 200 busszal 9 ezernél is több diák látogatta meg a fesztivált, több mint 60 százalékuk 6-7-8.osztályos pályaválasztás előtt álló fiatal volt. Baranyai iskolákból több mint 360 tanuló látogatott el kísérő tanáraikkal. A Gép-Ésszel verseny 10 legeredményesebb baranyai csapata jutalomút keretében szintén meglátogatta a Szakma Sztár Fesztivált.

 

További információ: www.szakmasztar.hu