Üdvözöljük a

A vizsgabizottság nem dísznek van | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A vizsgabizottság nem dísznek van

Szerző: Páncél Alexandra | 2017. március 3.

Talán ez volt a legfontosabb üzenete az idén is megrendezett az OKJ-s szakmai záróvizsgára delegálható, az Országos Szakképzési Névjegyzéken szereplő vizsgaelnökök és tagok részére szóló felkészítésnek és továbbképzésnek, melyet február 21-én és március 2-án tartott kamaránk.

A 71 vizsgaelnök és 84 vizsgabizottsági tag részvételével megtartott tájékoztatón Szilber Erzsébet felnőttképzési szakértő beszélt a komplex vizsgáztatást (315/2013 (VIII. 28.) kormányrendelet) érintő változásokról, a jogszabályi hátteréről, valamint a vizsgabizottságok feladatairól, kötelességeiről és jogairól a vizsgákon.

 

Fontos változás, hogy 2016. év végén a 483/2016. (XII.28) kormányrendelettel a Parlament módosította a szakképzési törvényt, melynek értelmében az állami szakképzési és felnőttképzési szerv (Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal) által végzett a komplex szakmai vizsgáztatáshoz kapcsolódó egyes „hatósági” jellegű feladatköröket az ún. szakképzési feladatokat ellátó hatósághoz (Pest Megyei Kormányhivatal) telepítette. Ezáltal többek között az Országos Szakképzési Névjegyzéket gondozását, a szakmai vizsgaelnökök és a vizsgabizottság tagjainak megbízását, valamint a törzslapnyilvántartással kapcsolatos feladatokat már a PMKH látja el.

 

Az előadás fő célja volt, hogy a szakmai záróvizsgákon olyan szakemberek lássák el a vizsgaelnöki és tagi feladatokat, akik a jogszabályi előírásokat ismerik, alkalmazzák, valamint a vizsga magas szakmai színvonala felett őrködnek. A bizonyítvány mögött, melyet egy sikeres vizsga lezárultával kiadnak, legyen megfelelő tudás és kompetencia.

 

A felkészítést teszt zárta, melynek kiértékelését követően a sikeres tesztet írt elnökök számára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a felkészítésről szóló igazolást állít ki. Ennek megléte feltétele a további vizsgaelnöki tevékenységnek. Az igazolás átvételéről az érintettek később e-mailben kapnak értesítést.