Üdvözöljük a

Adóköteles a táppénz a tanulóknak | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Adóköteles a táppénz a tanulóknak

Szerző: Piacsek László | 2014. május 19.

A tanulószerződéses tanulókat évi 10 nap betegszabadság illeti meg. A tanulók a betegszabadságukat meghaladó betegségük idejére a társadalombiztosítási jogszabályok szerint táppénzre jogosultak. A vonatkozó jogszabályok rendelkezéseiből következően erre az időszakra nem tanulói pénzbeli juttatás jár a tanulóknak, hanem táppénz.

A betegszabadság időszakára járó 70 százalékos mértékű tanulói pénzbeli juttatás adómentesen kifizethető, míg a táppénz, mint adóköteles társadalombiztosítási ellátás az Szja tv. 3. § 21. pontja alapján bérnek minősül, s ennek megfelelően kell a kifizetőnek ebből az összegből az adóelőleget, valamint a járulékokat levonnia.

 

A tanulószerződéses tanulóknak kifizetett pénzbeli juttatás alaphelyzetben személyi jövedelemadó mentes, amennyiben azonban a tanuló kimerítette az évi 10 nap betegszabadságát és táppénzre volt jogosult, úgy az OEP-től, vagy táppénzkifizető gazdálkodók esetében a gazdálkodótól január 31-ig kapott igazolása alapján, a táppénze időszakára eső jövedelme után személyi jövedelemadó bevallást köteles készíteni, vagy készíttetni és benyújtani a NAV-hoz, 2014. május 20-ig.

 

Forrás: www.nav.gov.hu