Üdvözöljük a

Adómentes lehet a tanulók részére kötelezően biztosítandó étkezés | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Adómentes lehet a tanulók részére kötelezően biztosítandó étkezés

Szerző: Sarkadiné Schmidt Alexandra | 2017. július 17.

A SZJA törvény változása miatt adómentes lett a szakképző iskolai tanulóknak kötelezően biztosított nem pénzbeli juttatások köre, így az étkezés is.

2017.június 20-án lépett hatályba a 1995. évi CXVII. törvény 1. melléklet 4.37. pontja, miszerint:
„4. Egyes tevékenységekhez kapcsolódóan adómentes
4.37. a szakképzésről szóló törvény és az iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulók juttatásairól szóló miniszteri rendelet alapján a szakképző iskolai tanulóknak gyakorlati képzésük ideje alatt kötelezően biztosított vagy a gyakorlati képzést végző szervezet által saját döntése alapján biztosított nem pénzbeli juttatások, ideértve az utazási költségtérítést is.”


Az alkalmazásra vonatkozóan pedig az alábbi szakasz jelöli meg az érvényességet:
„92. § (1) Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvénnyel megállapított … 1. számú melléklet … .4.37. alpontja, … a 2017. január 1-jétől keletkezett adókötelezettségre is alkalmazható.”


A fentiek ismeretében tehát a tanulók gyakorlati napjaira kötelezően juttatott étkezés (természetbeni vagy utalvánnyal biztosított) 2017. január 1-től adómentes. A jogszabályváltozás következtében a gyakorlati képzőhelyek a 2017. évre eddig megfizetett, étkezést terhelő adókötelezettséget a gyakorlati képzők önellenőrzéssel visszaigényelhetik.