Ahova nem mennek továbbtanulni a fiatalok általános iskola után

Szerző: Fülöp Attila | 2014. szeptember 29.

A vállalkozások Baranya megyében is várják a jól képzett szakmunkásokat. A szakember-utánpótlás mára kiemelt feladattá vált, azonban az Oktatási Hivatal adatiból kiderül, hogy a 2014/2015. tanévre meghirdetett szakiskolai férőhelyek országos átlagos betöltöttsége a 40%-ot sem éri el.

A szakmacsoportok szerinti betöltöttség országos átlaga a szakiskolákban mindössze 38,6%. A 40%-ot épphogy meghaladó beiskolázást csak az élelmiszeripari, a közlekedési és a gépészeti ágazatban meghirdetett osztályok érték el. A diákok által leginkább preferált szakmacsoportokban is csak alig több mint 50% mértékű volt a férőhelyek betöltöttsége. Ezek a szakterületek a vendéglátás-turisztika, kereskedelem-marketing és az üzleti adminisztráció.
A legkevesebb fiatalt a vegyipari ágazatban meghirdetett osztályokba lehetett beiskolázni, ez az arány alig érte el az 5%-ot. A 2014/2015. tanévre nagyon kevesen jelentkeztek még a környezetvédelemi-, vízgazdálkodási-, nyomdaipari-, könnyűipari-, építészeti- és az informatikai szakmacsoportokba is.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.