Üdvözöljük a

Anyagi segítség a felsőfokú szakképzésben tanuló diákoknak | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Anyagi segítség a felsőfokú szakképzésben tanuló diákoknak

Szerző: Fülöp Attila | 2014. augusztus 26.

Már igényelhető a diákhitel a 2014/2015. tanévre. A lehetőséggel a felsőfokú szakképzésben részt vevő diákok is élhetnek.

Már igényelhető mindkét, alacsony kamatozású diákhitel-konstrukció a 2014/2015-es tanévre. Az igénylés elindítható a Diákhitel internetes ügyintézési felületén, a Diákhitel Központtal együttműködő pénzintézetekben, takarékszövetkezetekben, postahivatalokban, továbbá az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületein is.

Diákhitel felvételére az a fiatal jogosult, aki:

  • „35. életévét még nem töltötte be,
  • magyar állampolgár/menekültként elismert/letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezik, a Rendeletben meghatározott jogcímen* Magyarországon szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezik,
  • felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói, tanulói jogviszonnyal rendelkezik,
  • lakóhelyét a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba bejelentette,
  • az adott képzési időszakra bejelentkezett.” (Forrás: www.diakhitel.hu )

A szabad felhasználású diákhitelt (Diákhitel1) finanszírozási formától függetlenül bárki felveheti. Igényelhető összeg a képzési formától függetlenül havonta maximum 50.000 forint, ami bármire elkölthető. A Diákhitel1 kamata 5,75 százalék.

A kötött felhasználású diákhitelt (Diákhitel2) kizárólag önköltséges képzésben részt vevő hallgatók vehetik fel. Ebben a konstrukcióban maximum a diák képzési költségének megfelelő összeg igényelhető, ami kizárólag a képzési költség megfizetésére fordítható. A Diákhitel2 kamatának ügyfelekre eső része mindössze 2 százalék.

A hitel törlesztését mindkét esetben a hallgatói jogviszony megszűnése után, illetve legkésőbb a 35. életév betöltését követő negyedik hónap első napjától kell megkezdeni.

A következő diákhitel igénylésének határideje: 2014. szeptember 15.
Az első folyósítás időpontja: 2014. október 15.


További információ elérhető a Diákhitel Központ honlapján.