Üdvözöljük a

Augusztus 31.-Figyelem! Megszűnik a tanulószerződés | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Augusztus 31.-Figyelem! Megszűnik a tanulószerződés

Szerző: Szemere Adrienn | 2017. június 13.

A Szakképzési törvény 42. § (2a) szerint a főtevékenységű szervezet által a tanulóval az összefüggő szakmai gyakorlatra kötött tanulószerződés hatálya a kilencedik évfolyam eredményes teljesítése tanévének utolsó napján megszűnik. Ennek értelmében minden 2017. június 16. után 9 évfolyamos tanulóval teljes képzési időre kötött tanulószerződés augusztus 31-én a törvény erejénél fogva megszűnik.

A tanulószerződések szeptembertől való újrakötésére lehetőség van.


Figyelemmel kell lenni arra, hogy a főtevékenységű gazdálkodó szervezetek maximum 12 fő tanulószerződéses tanulóval tudnak szerződéses jogviszonyt létrehozni. Akinél több tanuló van jelenleg, azoknál felmenő rendszerben 12 főig vissza kell csökkenteni a tanulói létszámot, új szerződések megkötésére nincs lehetőség.


A főtevékenységű besorolás a gazdálkodó szervezetek NAV-hoz benyújtott nyilatkozata alapján történik.
A szakképzési hozzájárulási törvény értelmében nem főtevékenységű képzőhely, az a hozzájárulásra kötelezett, amelynek az árbevétele a tárgyévet megelőző két üzleti évben az általa folytatott gyakorlati képzés után a 8. § szerint elszámolható éves csökkentő tétel összegének legalább 400%-a volt.
Kérjük a fentiek szíves átgondolását, és az aktuális, megkötésre váró szerződések e szerinti ügyintézését.

 

További információt a fenti témában a tanulószerződéses tanácsadóktól kérhet.