Üdvözöljük a

Ázsiai partnerségek a magyar felsőoktatásban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ázsiai partnerségek a magyar felsőoktatásban

Szerző: Pfiszter Melinda | 2014. április 15.

A Tempus Közalapítvány legfőbb célja, hogy elősegítse a felsőoktatási intézmények nemzetközivé válását, a kifelé és befelé irányuló mobilitás előmozdítását, a külföldi hallgatók Magyarországra vonzását.

A magyar és közép-európai felsőoktatást népszerűsítették, partnerkapcsolatokat építettek magyar felsőoktatási intézmények, Kazahsztáni és dél-koreai nemzetközi rendezvényeken márciusban. Az utazást a Tempus Közalapítvány támogatta, amely nemzetközi szakértői műhelyeket, és minőségfejlesztési auditokat szervez, képzéseket bonyolít, valamint nemzetközi kiállításokon és vásárokon népszerűsíti a magyar felsőoktatást.

Márciusban kazahsztáni és dél-koreai megjelenéssel segítette magyar felsőoktatási intézmények kapcsolatépítését.

Az esemény jelentőségét a 11 országból érkező felsőoktatási intézményi képviselők mellett magas rangú diplomaták és nemzetközileg elismert szakértők jelenléte emelte. A kazah, kirgiz, örmény, azeri, grúz, üzbég, orosz, ukrán, belga, osztrák, szlovák és magyar részvétellel zajló kétnapos fórum keretében intézménylátogatásokra is sor került, végül a magyar delegáció az a2 International Education Fair in Kazakhstan nevű oktatási vásáron való részvétellel fejezte be a látogatást.

A kétnapos fórum kiemelten foglalkozott az Erasmus+ program újdonságaival, olyan témák mentén, mint a közös diplomát adó képzések, az intézményi reform, a partnerországok bevonása.

Az intézményi, valamint régiós tapasztalatokat kisebb workshopokban dolgozták fel a résztvevők.

A találkozó célja a kapcsolatépítés lehetőségének megteremtése és a közép-európai és a közép-ázsiai régió együttműködési pontjainak megtalálása volt.

12 magyar felsőoktatási intézmény állított ki az Almatiban megrendezett nemzetközi vásáron, amely elsősorban a kazah hallgatókat célozta meg és próbálta megnyerni a magyarországi tanulmányoknak. Hazánk az egyik legnagyobb megjelenést adó országként szerepelt a vásáron, és magas színvonalú képzési kínálatot mutatott be. Az év második felében pedig kazah delegáció érkezik Magyarországra, hogy a felek továbbfejlesszék a már megkezdett kapcsolatokat.

 

Szöulban az APAIE, azaz az Asia-Pacific Association for International Education szervezet éves konferenciáján és kiállításán is részt vett a Tempus Közalapítvány 10 magyar felsőoktatási intézmény képviselőjével. A rendezvény az egyik legkiválóbb fórum az ázsiai és csendes-óceáni térségben, mely évről-évre összehoz több mint ezer felsőoktatási szereplőt, politikai döntéshozót és oktatási szakértőt a világ minden tájáról, elősegítve ezzel a nemzetközi trendek és változások megismerését.

 

A magyar résztvevők 6 szöuli egyetemet ismerhettek meg közelebbről. Ez nem csak arra szolgált, hogy jó példákkal találkozhassanak a résztvevők, de leendő együttműködések előkészítését is segítette a személyes látogatás. A konferenciát kísérő kiállításon közel száz szervezet és intézmény jelent meg, melyek között a Tempus Közalapítvány által biztosított Campus Hungary standon a magyar felsőoktatási intézmények képviselői bemutatták intézményüket.

 

A Tempus Közalapítvány a közeljövőben három hasonló megjelenést tervez Észak- és Dél-Amerikában, valamint Csehországban.